Sms Onay Nasıl Çalışır? Sms Onay Nasıl Çalışır?

Sektör temsilcileri, 23 Ağustos 2024 tarihinden itibaren (00.01 itibarıyla) benzinin litre fiyatında 1 lira 42 kuruşluk bir indirim beklendiğini açıkladı. Benzine 15 Ağustos tarihinde 85 kuruş zam yapılmıştı.

Küresel petrol piyasalarında yaşanan dalgalanmalar, son dönemde akaryakıt fiyatlarını etkileyen en önemli faktörlerden biri haline geldi. Özellikle Çin'in beklentilerin altında kalan petrol ithalatı ve ABD'de talebin soğuduğunu gösteren üretim verileri, petrol fiyatlarının gerilemesine neden oldu. Bu durum, hem uluslararası hem de yerel piyasalarda akaryakıt fiyatları üzerinde doğrudan bir baskı oluşturdu.

Haftanın dördüncü işlem gününde Brent petrol fiyatları 75,54 dolar seviyelerine kadar düştü. Bu gerileme, küresel enerji piyasalarında arz-talep dengesizliklerinin bir sonucu olarak değerlendiriliyor. ABD Enerji Bilgi İdaresi (EIA) tarafından açıklanan veriler, ülkede rafinerilerin üretim kapasitesinin azaldığını ve petrol stoklarının beklenenden daha düşük seviyelerde kaldığını ortaya koydu. Öte yandan, Çin'de ekonomik toparlanmanın beklentilerin gerisinde kalması, dünyanın en büyük petrol ithalatçısının talebinin zayıf kalmasına yol açtı.

Bu gelişmelerin ardından, Türkiye'de akaryakıt fiyatlarına yönelik bir indirim beklentisi doğdu. Sektör temsilcileri, 23 Ağustos 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere benzinin litre fiyatında 1 lira 42 kuruşluk bir indirim yapılmasının beklendiğini duyurdu. Bu indirim, özellikle yaz döneminde artan akaryakıt tüketimi ve son dönemdeki zamların ardından tüketiciler için bir nebze olsun rahatlama sağlayabilir.

Ayrıntılarıyla güncel benzin fiyatları için tıklayın!

Benzin fiyatlarına en son 15 Ağustos tarihinde 85 kuruşluk bir zam yapılmıştı. O dönemde, yükselen petrol fiyatları ve döviz kuru artışları akaryakıt fiyatlarını yukarı yönlü baskılamıştı. Ancak son birkaç gün içinde petrol fiyatlarındaki düşüş ve döviz kurlarındaki dalgalanmanın nispeten sakinleşmesi, akaryakıt fiyatlarında bir indirimi mümkün kıldı.

Güncel Akaryakıt Fiyatları

Güncel akaryakıt fiyatlarına göre, İstanbul'da benzinin litre fiyatı şu anda 44,64 TL, Ankara'da 44,97 TL ve İzmir'de 45,44 TL seviyelerinde bulunuyor. Yapılması beklenen indirimle birlikte bu fiyatların daha da düşmesi bekleniyor. Ancak uzmanlar, petrol fiyatlarının seyrine bağlı olarak bu indirimlerin geçici olabileceğini ve piyasalardaki gelişmelere göre yeni düzenlemelerin gündeme gelebileceğini belirtiyorlar.

Petrol piyasalarında talep endişeleriyle birlikte fiyatların gerilemesi, benzinde indirim beklentilerini artırdı. Çin'in zayıf petrol ithalatı ve ABD'deki talep düşüşünü gösteren üretim verileri, petrol fiyatlarının düşük seviyelerde seyretmesine neden oldu. Bu gelişmelerin etkisiyle, haftanın dördüncü işlem gününde Brent petrol fiyatı 75,54 dolara kadar geriledi.

Şehir

Eski Fiyat

Yeni Fiyat

İstanbul

44,64

43,22

Ankara

44,97

43,55

İzmir

45,44

44,02

İndirim öncesinde akaryakit.org’dan güncel akaryakıt fiyatlarına bakıldığında, İstanbul'da benzinin litre fiyatı 44,66 TL, Ankara'da 44,97 TL, İzmir'de ise 45,44 TL seviyelerinde bulunuyor. LPG fiyatları ve motorin fiyatlarında herhangi bir değişiklik beklenmiyor.

Editör: Seobaz Dijital