BOŞANMADA EŞLERİN KUSUR ORANI NASIL BELİRLENİR?

Yazımızın ayrıntılarına geçmeden önce doğrudan boşanma avukatından yardım alıp sorularınızı sormak için avukata soru sorabilirsiniz. Konu ile ilgili bir diğer ayrıntıyı “Boşanmada Kusur Oranlarının Belirlenmesi” başlıklı yazıdan edinebilirsiniz. 

Evlilik birliği devam ederken tarafların birbirlerine karşı yerine getirmeleri gereken sorumlulukları vardır. Evlilik birliği içerisinde bu sorumlulukları yerine getirirken yaptıkları ihlaller evlilik birliğini sona erdirmeye sebep olursa boşanmada eşlerin kusuru olarak adlandırılır. Boşanma davalarında hakimleri en çok zorlayan husus boşanmada eşlerin kusurunun tespitidir. Anlaşmalı boşanma davalarında taraflar mahkemeye sundukları  anlaşmalı boşanma protokolünde her konuda anlaştıkları için boşanmada eşlerin kusuruna bakılmaksızın boşanma kararı verilir. Çekişmeli boşanmalarda ise boşanmada eşlerin kusuru oranının belirlenmesi gerekir. Boşanmada kusurlu eşin tespiti önemlidir.

BOŞANMADA MAL KAÇIRMA DURUMUNDA NE YAPILIR? BOŞANMADA MAL KAÇIRMA DURUMUNDA NE YAPILIR?

Boşanmada eşlerin kusuru belirlenirken eşler tarafından belirtilen iddialar somut deliller ile desteklenmelidir. Mahkeme boşanmada eşlerin kusuru oranını belirlemek için sunulan somut delilleri inceler. Boşanmada eşlerin kusuru oranı belirlenirken sunulacak deliller dilekçeler aşamasında detaylarıyla sunulması gerekmektedir. Boşanmada eşlerin kusuru oranı belirlenirken uygulanacak dilekçe aşaması: dava dilekçesi, cevap dilekçesi, cevaba cevap dilekçesi, ikinci cevap dilekçesinden oluşmaktadır. Dilekçeler aşaması sonlandırıldıktan sonra boşanma davasında yeni delil ileri sürülemez.

Hâkim somut delilleri incelerken ayrıca tarafların evlilik birliği içerisindeki eylemlerine, davranışlarına, tutumlarına bakılır. Hâkim delilleri değerlendirdikten sonra boşanmada eşlerin kusuru oranı hakkında bir kanaatte bulunarak; az kusurlu eşit kusurlu ya da ağır kusurlu olarak tespitini sağlar ve boşanma davasının seyrini belirler.

Son olarak bu konuda daha çok uyuşmazlık ve dava görmüş olan ve dolayısıyla daha tecrübeli olan ankara avukat ekibinden yardım alabilirsiniz.

Akademik Hukuk Iletisim 1024X472

Editör: Mehmet Kanbur