Ehliyet sahibi olmak isteyen adayların yasal düzenlemeler ve değişikliklerden sonra en merak ettiği konu, ehliyet sınıflarına dair değişikliklerin ne olduğudur. Yeni sürücü belge sınıflarında birçok değişikliğe gidilmiştir.

Bazı ehliyet sınıflarına yaş sınırlaması ve deneyim şartı getirilmiştir. Örneğin; eskiden B sınıfı sürücüler doğrudan minibüs kullanabilirken, artık ilk defa ehliyet alacaklar belirli bir deneyim süresine ulaşmadan kullanılamıyor. Tüm bu şartların yanında ehliyetlerin geçerlilik süresi sınırlandırılmıştır. Süre bitiminde sürücü belgesi almak isteyenlerin tekrar başvuru yapması gerekir.  C sınıfı ehliyete sahip olma şartları ve C sınıfı sürücü belgesi alanlar hangi araçları kullanabilirler? İşte C sınıfı sürücü belgesine dair tüm detaylar…

C Sınıfı Sürücü Belgesi Nasıl Alınır?

C sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler birçok aracı kullanma yetkisine sahip olur. C sınıfı ehliyete sahip olanlar, kamyon, traktör, araba, motor gibi birçok aracı kullanabilirler. C sınıfı sürücü belgesi alan kişiler M, B, B1, C1 ve F sınıfına giren araçları kullanırlar. Daha çok kamyon ve çekici kullanmak isteyen sürücülerin tercih ettiği bir ehliyet türüdür. Bu ehliyetin geçerlilik süresi 5 yıldır. Sertifikanın sürücü belgesine dönüşme süresi 2 yıldır.

Birçok aracı rahatlıkla kullanma imkanı veren C sınıfı ehliyeti almak kolay değildir. C sınıf sınavında başarılı olmanız gerekir. C sınıfı ehliyet kamyon ve çekici kullanma hakkı tanır. C sınıfı ehliyet alabilmek için aranan şartlar şu şekildedir:

En az B grubu ehliyete sahip olmanız gerekir.

Yaşınızın 21 olması gerekir.

Yeni yasal düzenleme ile birlikte 21 yaş altında olan sürücü adaylarına C sınıfı sürücü belgesi verilmemektedir.

C sınıfı ehliyet gruplara ayrılmıştır. Bunlar, C1, C, CE, C1E olarak belirlenmiştir ve her grubun farklı taşıtları sürmeye hakkı bulunmaktadır.

C Sınıfı Ehliyet İçin İstenen Belgeler

C sınıfı ehliyet için istenen belgeler aşağıdaki gibidir;

Nüfus cüzdanı fotokopisi

Eski sürücü belgeniz ve fotokopisi

ğrenim durumunuzu belirten bir belge veya diploma

Fotoğraf (Biyometrik şekilde kaç adet olacağı hakkında sürücü kursundan bilgi alınabilir)

Sürücü olur sağlık raporu

Kan grubu kartı

Adli sicil kaydı (sürücü kursunda doldurulmalıdır)

Adres beyanı (sürücü kursunda doldurulmalıdır)

Sözleşme (sürücü kursunda doldurulmalıdır)

Tüm bu belgeler ile birlikte kayıt yaptırmanız ve sınava girmeniz gerekir. C sınıfı ehliyet için teorik sınava girmezsiniz. Yalnızca direksiyon eğitiminizin olması yeterlidir. Teorik sınavla değil pratik bilginizle sınava alınırsınız. Bunun için sürücü kursunuzu tamamlamanız gerekir. Başarılı olmanız durumunda ehliyet dosyanız tamamlanır ve sürücü kursu belgeniz teslim edilir.

C Sınıfı Ehliyet Nasıl Alınır?

C sınıfı ehliyet alacakların teorik sınava girmesine gerek yoktur. C sınıfı sürücü belgesi almak isteyenler direksiyon sınavına abi tutularak ehliyet alma hakkı kazanır. Bu ehliyet için sürücü kursuna başvuru yapmanız yeterlidir. Başvuru yaptıktan sonra 1 ay içinde direksiyon sınavına girersiniz. Direksiyon sınavında başarılı olduğunuz takdirde ehliyet dosyanız hazırlanır. Ehliyet harç ücreti ve kart ücretini yatırmanız gerekir. 

C Sınıfı Direksiyon Eğitimi Nasıldır?

Direksiyon eğitimi için adaylara kamyon ve çekici eğitimi verilir. Akan trafikte en az 20 saat eğitim alınması gerekir.

C Sınıfı Ehliyet Fiyatları

Bu sınıfın ehliyet fiyatı oldukça makul fiyattadır. Çünkü teorik eğitime ve teorik sınava gerek yoktur. O yüzden diğer sürücü belgelerine göre daha uygundur.

B’den C’ye geçiş ücreti 2.000 TL olarak belirlenmiştir.

D1’den C sınıfı ehliyete geçiş ücreti 1.970 TL olarak belirlenmiştir.

D sınıfı sürücü belgesinden C sınıfına geçiş 1.380 TL’dir.

Direksiyon sınavına giriş ücreti 100 TL’dir.

Harç ücreti 1.254.2 TL ve kart ücreti 200 TL’dir.

https://www.surucukurslari.com/