CHP lideri Özgür Özel ve Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ, yasadışı göçle mücadeleye yönelik ortak yasama girişimi üzerinde strateji belirlemek üzere 4 Temmuz'da bir araya geldi.

Liderler, toplantı sırasında, yasa dışı göçmenler ve sığınmacılar sorununu çözmeye odaklanan, CHP çatısı altında parlamentoya bir işbirlikçi yasa tasarısı sunmaya karar verdi.

Önemli tartışmalar aynı zamanda antipersonel mayınların temizlenmesini zorunlu kılan Ottawa Anlaşması'ndan çekilme önerileri üzerinde de yoğunlaştı.

Tasarıda, Türkiye sınırlarında konuşlu askeri birliklere ateşli silah kullanma konusunda daha geniş yetki verilmesi öngörülüyor.

Arsin Belediyesi’nden seçmene seyyar sandık uyarısı Arsin Belediyesi’nden seçmene seyyar sandık uyarısı

CHP Genel Merkezi'ndeki toplantının ardından konuşan Özdağ, "Yasadışı göç ve sığınmacıların önlenmesine yönelik tedbirlerin yasalaşmasına yönelik somut öneriler sunduk." dedi.

Zafer Partisi lideri konuyla ilgili devam eden diyalog konusundaki iyimserliğini dile getirdi.

Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) son raporuna göre Türkiye, başta Suriye'den olmak üzere yaklaşık 3,6 milyon mülteciyle mültecilere ev sahipliği yapma konusunda dünya çapında lider konumda bulunuyor.

Ümit Özdağ uzun süredir bu rakamın abartıldığını savunuyordu.

Özgür Özel ise Türkiye'nin mülteci ve düzensiz göç sorunlarının ciddiyetini doğruladı.

İlgili diplomatik çabalar kapsamında, kendisinin, 6 Temmuz'da Romanya'nın başkenti Bükreş'te göç sorunlarının çözümüne yönelik uluslararası desteği harekete geçirmeyi amaçlayan Sosyalist Enternasyonal (SI) toplantısına katılması planlanıyor.

Özel, "Bu sorunun çözümüne yönelik siyasi irademizi ve kararlılığımızı işbirliği yaptığımız her lidere aktarmam gerekiyor." dedi.

Editör: Didem Bektaş