“Hastanın tümörlü kemiğini ameliyatta ışın tedavisine gönderiyoruz ve 15 dakikalık ışınlamanın ardından ameliyathaneye gelen kemiği yerine geri koyabiliyoruz”
Kemik ve yumuşak doku tümörleri alanında uzmanlığı ile bilinen Doç. Dr. Osman Civan ve ekibi zor ameliyatları yapmaya devam ediyor. Doç. Dr. Osman Civan yaklaşık 4 ay önce 8 yaşında bir hastaya uyguladıkları bir ameliyat yöntemi hakkında bizleri bilgilendirdi.
“Hastamız çok küçük yaşlarda olduğunda tümör protezi ameliyatı yerine radyoterapi ile tümörlü kemiği geri kazanma yöntemini uygulayabiliyoruz. Bu yöntemde Osteosarkom, Ewing Sarkomu gibi kemik kanseri mevcut hastaların tümörlü kemiğini geniş rezeksiyon dediğimiz teknikle çıkardıktan sonra etrafındaki yumuşak dokuları temizleyip steril vaziyette bir kutuya koyup radyoterapiye gönderiyoruz. Tek seferde, yaklaşık 15 dakikalık bir ışın tedavisi uygulamasıyla kemiğe yüksek doz radyoterapi veriliyor ve tümörlü ya da sağlıklı tüm hücreler ölüyor. Ameliyathaneye tekrar getirilen kemiği steril vaziyette alıp birtakım işlemlerden geçirdikten sonra eski yerine tekrar vida ve plaklarla tutturuyoruz. Bazen bu ölü kemiğin içine hastanın kendi bacağından aldığımız fibula kemiğini damarlı olarak koyuyoruz ve bu cansız alana etraftan kan gelmesini de sağlayabiliyoruz. Böylece kanlanmanın yardımıyla radyoterapi gören ölü kemik tespit noktalarına kolayca kaynayıp yine hastanın kendi kemiği halini alabiliyor. Bu ameliyatlar yaklaşık 8-12 saat civarında sürebiliyor. Bu şekilde ameliyatını gerçekleştirdiğimiz ve sağlığına kavuşan onlarca hastamız var.” Diye açıklayan Doç. Dr. Osman Civan kemik tümörü cerrahisinin zahmetli ve özel eğitim gerektiren ameliyatlar olduğunu belirtip hastaların bu alanda deneyimli merkezlere yönlendirilmesi gerektiğini ekledi.
Dr. Osman Civan’a kendi web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.