E-irsaliye lojistik ve sevkiyat işlemlerinde yaygın olarak kullanılan, yasal olarak bu faaliyetler gerçekleştirilirken kesilmesi zorunlu olan evraktır. Bir ürünün taşınmadan önce Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sistemine kaydedilmesi için kullanılır.
Sevkiyat gerçekleştirilmeden önce ürün için e-irsaliye düzenlenmeli ve GİB’e bu işlemle ilgili gerekli bildirimde bulunulmalıdır. E-irsaliye GİB platformu üzerinden düzenlenerek kesilir. Elektronik ortamda düzenlenen e-irsaliye kolaylıkla düzenlenir, saklanır veya iptal edilebilir.
E-İrsaliye Nedir?
E-irsaliye bir ürünün sevkiyatının hukuki olarak belgelenmesi için kullanılan elektronik evraktır. Basılı irsaliye ile hukuki olarak aynı niteliklere sahiptir. Ancak basılı irsaliyeden farklı olarak dijital ortamda düzenlenir, onaylanır ve arşivlenir.
E-İrsaliye Nasıl Düzenlenir?
Elektronik ortamda belge hazırlama ve düzenleme dijital dönüşüm ile hız kazanmıştır. 2020 yılında ilgili yasal düzenlemelerle yazılı evrakların elektronik ortamda düzenlenmesi zorunluluğu ile yazılı irsaliye artık dijital ortamda hazırlanmaya başlamıştır. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın ilgili portalı üzerinden e-irsaliye belgelerini kolaylıkla düzenlemek mümkündür. GİB portalından e-irsaliye düzenleme işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. E-irsaliye kesme için şu adımları izleyebilirsiniz:
● İlk olarak Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet portalına başvurarak kayıt olmanız gereklidir. Kayıt işleminden sonra işletmenize ait temel bilgilerle giriş yaparak e-irsaliye düzenleyebilirsiniz.
● GİB üzerinden e-fatura sistemine kayıt olduktan sonra e-irsaliye uygulamasına başvurarak sistemi hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
● E-irsaliye kesiminde portal üzerinden evrak için gerekli bilgileri doldurarak ve belgeyi onaylayabilirsiniz.
● E-irsaliyeyi düzenledikten sonra 7 gün içerisinde ise ilgili ürünün faturasını kesim işlemlerini tamamlamanız gereklidir.
● E-imza ile elektronik ortamda belgeyi onaylayarak e-irsaliye kesme işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.
E-İrsaliye Kesimi için Gerekli Olan Belgeler
Elektronik irsaliye kesiminde GİB portalı üzerinden evrakı düzenlerken bazı bilgileri belgeye eklemeniz yasal olarak zorunludur. İlgili yasal bilgileri içermeyen evraklar hukuki olarak geçersizdir. E-irsaliye kesimi için evraka işlenmesi zorunlu olan bilgiler ise şu şekildedir:
● E-irsaliyenin düzenlenme tarihi, evrak numarası
● Malı taşıyan aracın şoför bilgileri ve plakası, sevkiyatı yapan kargo ya da lojistik firmasının bilgileri
● Ürünün nakliye tarihi ve sevk zamanı
● Belgenin sistem üzerinden görülmesi ve sorgulanmasını sağlayan barkod ya da karekod
● E-irsaliyeyi düzenleyen işletmenin unvanı, adresi, kayıtlı olduğu vergi dairesi ve vergi numarası
● Mükellefin adı, soyadı, TC kimlik bilgileri
● Nakliyesi yapılan ürünün türü ve miktarı
● Ürünü teslim alanın adı, soyadı, TC kimlik numarası, işletme ise ticari unvanı, vergi numarası, işyeri ya da teslimat adresi
Gerekli bilgileri GİB portalı üzerinden evraka işleyerek kolaylıkla elektronik ortamda belgelerinizi düzenleyebilirsiniz.
E-İrsaliye Kesmesi Zorunlu Mükellefler
Ticarete söz konusu ürün sevkiyatı gerçekleştiren mükelleflerin e-irsaliye kesmesi yasal olarak zorunludur. Yasal düzenlemelere göre e-irsaliye mükellefleri şu şekildedir:
● 2021 yılı itibariyle brüt satış tutarı 10 milyon TL olan mükellefler
● Meyve ve sebze ticareti gerçekleştiren tüccar ya da komisyoncular
● Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda yer alan 2 ve 3. sayılı listedeki ürünlerin ithali, üretimi ve teslimini yapanlar
● Gübre Takip Sistemi’ne kayıtlı mükellefler
● Şeker Kanunu’na göre ürünün imal ve ithalatını yapan mükellefler
E-İrsaliye’nin Kullanıcılara Sağladığı Avantajlar
E-irsaliye geleneksel olarak gerçekleştirilen birçok işlemin elektronik olarak düzenlenmesini sağlayan bir evraktır. Dijital dönüşüm ile birlikte e-irsaliye geçiş zorunluluğu mükelleflere de birtakım avantajlar sağlar. E-irsaliye kullanımının sağladığı avantajlar şu şekildedir:
● Geleneksel olarak düzenlenen evraklardaki hataları önlenmesini sağlar.
● Hukuki olarak evraklar kayıt altına alınmasına, geçerlilik kazanmasına imkan tanır.
● Manuel olarak gerçekleştirilen işlemlerin daha kolay, hızlı olarak yapılmasına yardımcı olur.
● Yasal olarak saklanması zorunlu evrakların mükellefler tarafından arşivlenmesini kolaylaştırır.
E-irsaliye düzenlemek için Orka Bilgisayar tarafından sunulan destek ve hizmetlerden yararlanabilirsiniz.