Erkeklerde göğüslerin normalden daha büyük boyutlara ulaşması şeklinde tanımlayabileceğimiz jinekomasti sorunu ciddi özgüven sorunlarına yol açabilmekte, arkadaş ortamlarında alay konusu olabilmekte ve yaşam kalitesini son derece olumsuz etkileyebilmektedir.
Kıyafetlerin altından dahi dikkat çeken bu durumda bol kıyafetler giymek zorunda kalınmakta. Üstü açık yapılan sporlardan kaçınma ve sosyal izolasyon görülebilmekte.
Tüm bu nedenlerle jinekomasti sorunu olan erkekler bu durumdan kurtulmanın yollarını aramakta. Erkeklerde büyük meme sorunu, nedenleri, tanısı ve tedavisi konusunda daha detaylı bilgi almak için Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Açıkel’den bilgi aldık.
Erkeklerde Meme Büyümesi Neden Olur?
Erişkin yaşa ulaşmış erkeklerde tek veya çift taraflı meme büyümesinin birçok nedeni vardır. Kandaki erkeklik ve kadınlık hormon dengesinin bozulmasına ve dolaylı olarak meme büyümesine neden olan birçok durum söz konusudur.
Kanser veya başka hastalıklar, bazı ilaçlar, alkol ve uyuşturucular veya tüketilen bazı şampuan, losyon veya bitkisel yağlar bunlardan bazılarıdır. Diğer taraftan jinekomasti tanısı konulan olguların büyük çoğunluğunda herhangi bir neden bir patoloji saptanmaz ve bu jinekomasti tipine idiyopatik jinekomasti denir.
Burada önemle vurgulamak istediğim konu; erkeklerdeki her büyük meme jinekomasti olmayabilir. Erkeklerde de meme kanseri görülebilir ve özellikle tek taraflı meme büyümesinde bu durum araştırılmalıdır.
Jinekomasti Nasıl Anlaşılır?
Meme boyutlarında tek veya çift taraflı olarak büyüme ve kadınsı bir görüntü oluşması yanısıra özellikle ergenlik döneminde memelerde ağrı ve hassasiyet de gözlenebilir.
Jinekomasti Tanısı Nasıl Konur?
Daha önce belirttiğim gibi her meme büyümesi jinekomasti değildir ve bu nedenle kişiler kesinlikle kendi kendilerine jinekomasti tanısı koymamalıdırlar. Mutlaka bir Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanına başvurarak öncelikle meme büyümesine neden olan bir tümör veya hastalık olup olmadığı araştırılmalıdır.
Yapılan muayene, kan tetkikleri ve radyolojik tetkikler sonucunda jinekomasti tanısı konmalıdır. Eğer jinekomastiye neden olan bir durum saptanmış ise öncelikle bu durumun tedavi edilmesi yoluna gidilmelidir. Eğer herhangi bir patoloji saptanmamış ve idiyopatik jinekomasti tanısı konmuş ise kişiler bundan sonra estetik amaçla tedavi yollarını araştırmalıdır.
Jinekomasti Bir Hastalık Mıdır? Tedavisi Zorunlu Mudur?
Jinekomasti durumu yani erkeklerde meme büyümesi bir hastalık değildir ancak başka bir hastalığın belirtisi olabilmektedir. Bu nedenle mutlaka araştırılmalıdır. Jinekomastiye neden olan herhangi bir durumun saptanmadığı ve en sık görülen “idiyopatik jinekomasti” durumu bir hastalık değildir ve tedavisi zorunlu değildir. Bu olgularda tedavi tamamen yaşam kalitesini yükseltmeye, vücut algısını ve özgüveni düzeltmeye yönelik estetik yönü ağır basan bir durumdur. Bence beden sağlığı kadar ruh sağlığı da önemlidir ve ruh sağlığını olumsuz yönde etkilemekte olan bir jinekomasti durumu varsa tedavi edilmelidir.
Jinekomasti Kendiliğinden Geçer Mi?
Ergenlik döneminde ortaya çıkan jinekomasti olgularının bir kısmı erişkin yaşa ulaşıldığında kendiliğinden geriler. Diğer yandan, bir hastalık veya ilaç gibi bir nedene bağlı olarak gelişen jinekomasti olgularında neden tedavi edildiğinde veya ortadan kaldırıldığında 1 yıl içerisinde bir gerileme beklenir. Obez hastalar da kilo verdiklerinde göğüs boyutlarında bir miktar gerileme olacaktır. Ancak, erişkin yaşa gelmiş ve idiyopatik jinekomasti tanısı almış normal kilodaki bir kişide jinekomastinin kendiliğinden düzelmesi beklenmez.
Jinekomasti Spor Yaparak Geçer Mi?
Aşırı kilolu veya obez olan hastalarda spor yaparak kilo verilmesine bağlı olarak meme boyutlarında bir gerileme gözlenebilir ancak gerçek jinekomastinin tamamen düzelmesi zordur. Yanlış bilinen bir uygulama da göğüs kaslarını çalıştıran egzersizlerle jinekomastinin tedavi edilebileceği inancıdır. Göğüs kaslarını çalıştıran barfiks çekme, şınav çekme, yüzme, kürek, tenis vb. sporlar göğüs bölgesindeki yağların erimesine bir miktar faydası olur ancak artmış olan gerçek meme dokusuna (süt bezlerine) bir faydası olmaz. Ek olarak, spora bağlı olarak göğüs kasları kitle olarak büyüdükçe önündeki jinekomasti dokusunu daha da öne doğru iter ve daha belirgin hale gelmesini sağlar.
Ameliyatsız Doğal Yolla Jinekomasti Tedavisi Mümkün Mü?
Kandaki erkeklik ve kadınlık hormon seviyelerini değiştirmeye yönelik bazı bitkisel preparatlar veya yağ yakıcı kremler bu amaçla pazarlanmaktadır ancak bu tür uygulamalar yeterli bilimsel kanıttan yoksundur. Ek olarak beklenmedik yan etkiler ortaya çıkabilmektedir.
Meme bölgesine dışarıdan uygulanan ultrasonik veya başka tür ışınlar uygulayan aletlerin de etkili ve öngörülebilir sonuçları tartışmalıdır.
Kısacası; erişkin yaşa gelmiş, normal kilosunda olan bir kişide herhangi bir nedene bağlı olmayan “idiyopatik jinekomasti” varsa tedavisi cerrahidir.
Jinekomasti Ameliyatını Kim Yapar?
Jinekomasti ameliyatı tek ve standart bir ameliyat değildir. Jinekomastinin derecesine göre farklı cerrahi teknikler kullanılır. Bu nedenle jinekomasti tablosunu değerlendirmek, doğru cerrahi tedaviye belirlemek ve uygulamak son derece deneyim ve eğitim gerektirir. Jinekomasti ameliyatı sadece bu konuda uzun yıllar eğitim almış Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi uzmanları tarafından yapılır. Başka cerrahi branşlardan doktorların da jinekomastiyi tedavi etmeye çalıştıkları ve ciddi estetik komplikasyonlara neden oldukları da maalesef bir gerçektir.
Jinekomasti Ameliyat Yöntemleri Nelerdir?
Genel olarak jinekomastiyi basit, orta ve ileri derece şeklinde sınıflandırabiliriz. Jinekomastinin derecesi arttıkça hem meme kitlesi artar hem de meme derisi ileri derecede gevşer ve bir kadın memesi görünümü alır. Tedavi seçenekleri değerlendirilirken büyümüş olan meme bölgesinde süt bezlerindeki ve yağ dokusundaki artış oranları ve yerleşimi değerlendirilir. Meme derisinin gevşekliği ve sarkıklığı göz önüne alınır.
Tüm bu değerlendirmeler sonucunda;
· Sadece liposuction (yağ çekme)
· Sadece fazla meme dokusunun cerrahi olarak çıkartılması
· Liposuction ile birlikte cerrahi doku çıkarımı yapılması
· Fazla meme ve yağ dokusu yanı sıra fazla olan meme derisinin de çıkartılması şeklindeki cerrahi yöntemlerden bir tanesine karar verilir.
Jinekomasti Ameliyatında İz Kalır Mı?
Kullanılacak cerrahi yönteme göre meme derisinde veya komşuluğunda birtakım izler kalabilir. En az iz liposuction yönteminde kalır çünkü bu yöntemde cilt üzerinde yapılan çok küçük bir kesiden veya kesilerden girilerek kanüller yardımı ile fazla yağ dokusu vakum yardımı ile çekilir. Kullanılan diğer yöntemlerde meme başı etrafında yarım daire veya tam daire şeklinde iz kalabilir. Meme derisinin çok fazla ve sarkık olduğu ileri olgularda ise fazla meme derisi de çıkartılır ve buna bağlı meme üzerinde ömür boyu kalıcı izler oluşur.
Jinekomasti Ameliyatı Riskli Mi?
Her ameliyatta olduğu gibi jinekomasti ameliyatının da bazı riskleri söz konusudur. Anesteziye bağlı risklerin yanı sıra, ameliyat alanında kan toplanması, enfeksiyon, dikişlerde açılma, meme ucunda his değişikliği, ameliyat izlerinin kötü iyileşmesi, asimetri, memede fazla doku çıkartılmasına bağlı çöküklük ve deri katlantısı oluşması gibi riskler söz konusudur.
Söz konusu riskleri en aza indirmek için bir Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi uzmanına ameliyat olunmalı ve ameliyat öncesi ve sonrası alınması gereken tedbirlere harfiyen uyulmalıdır.
Jinekomasti Ameliyat Fiyatları
Ameliyat ücreti, ameliyatın yapılacağı hastaneye, ameliyatı yapacak olan doktora, jinekomastinin derecesine ve kullanılacak olan cerrahi yönteme göre değişiklik gösterir. Sizin için hangi cerrahi yöntemin uygun olduğuna ve güncel fiyatını öğrenmek için doktorunuzla görüşmenizi öneririz.