Folbiol, folik asit etken maddesine sahip olan bir takviye ilaçtır. Hamilelikte kullanılabilen ilaçlar arasında olan bu ilacın dengeli olarak kullanılması sayesinde sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmek mümkündür. Folbiol özellikleri, hamilelik döneminde anne vücudunun ve gelişmekte olan bebek vücudunun ihtiyaçlarını karşılamak için oldukça uygundur.
Folbiol Ne İşe Yarar? Folbiol Ne İçin Kullanılır? Folbiol Kilo Aldırır Mı?
“Folbiol ne işe yarar?” sorusu özellikle hamileler için çok önemlidir. Bu ilaç, etken maddesi olan folik asit sayesinde vücuttaki kan hücresi üretimini hızlandırır. DNA yapısında bulunan nükleik asit yapılarının oluşturulması için de oldukça gerekli bir madde olan folik asidin, hamilelik döneminde yeteri kadar vücuda alınmamasından dolayı hem anne hem de bebek için bazı sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca folik asit faydaları, bebeğin omurgası ile beyin yapısının oluşturulması için de önemli bir yere sahiptir.
Hamilelik döneminde yeteri kadar folik asit tüketimi gerçekleştirmemiş olan annelerin çocuklarında spina bifida ve otizm sorunlarına daha sık rastlanmaktadır. Folbiol ilacının yeterli miktarda kullanılması, anne adaylarının depresyon ve romatoid artrit (iltihaplı romatizma) gibisağlık sorunlarını da etkili bir şekilde gidermektedir.
“Folbiol kilo aldırır mı?” ya da “Folik asit kilo aldırır mı?” soruları, bu konuda en çok merak edilen sorulardır. Folbiol’un etken maddesi olan folik asit, metabolizmanın hızını ve genel fonksiyonlarını korumak için çok faydalıdır. Ayrıca insülin dengesizliğini de engelleyerek yağ yakma faaliyetlerine destek olur. Bundan dolayı Folbiol’un istenmeyen kilo sorununu ortaya çıkarmayacağı söylenebilir.
Folbiol Nasıl Kullanılır? Folbiol Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Folbiol ilacının hamile kalmayı kolaylaştırdığı bilinmektedir. Dolayısıyla bu ilacı kullanmaya gebelik öncesinden itibaren başlamak daha doğrudur. Fakat gebelik öncesinde ve gebelik sırasında uygun doz miktarlarının belirlenmesi için bir uzman hekime başvurulması tavsiye edilir. Çünkü folik asit eksikliği kadar folik asit fazlalığı da olumsuz bir durumdur.
Folbiol, özellikle hamileliğin 3. ayına kadar düzenli olarak kullanılması gereken bir ilaçtır. Hamileliğin ilk haftasından itibaren bebeğin beyin ve omurga gelişimi başladığından dolayı bu dönemde anne vücudu yeteri kadar folik asit bulundurmalıdır. Genel olarak günde 1 – 3 doz miktarında kullanılması gereken bu ilaç, Akdeniz anemisi ve orak hücreli anemi hastalıklarına karşı da oldukça etkilidir.
Folbiol özellikleri, B vitamininin özellikleri ile benzerdir fakat anne adayının B12 eksikliği yaşaması durumunda sadece Folbiol kullanmak yerine B12 takviyesi alması da gerekebilir. Emzirme döneminde kullanılabilen ilaçlar arasındaki bu ilacın fazla kullanılması tavsiye edilmez. Yaklaşık olarak gebeliğin 3. ayından sonra folik asit alımı kesilmezse bazı yan etkiler ortaya çıkabilir.
Folbiol Yan Etkileri Nelerdir?
Folbiol yan etkileri, anne adayının bu ilacı gereğinden fazla kullanması ile alakalıdır. Örneğin mide krampı, mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, iştahsızlık, ishal ve uyku bozuklukları ilacın en yaygın olumsuz etkileridir.