Gluten-free yaşam tarzı son yıllarda giderek popüler hale gelmeye başlamıştır. Glutenin, bağırsaklardan tam olarak sindirilememesi ve buna bağlı olarak da çeşitli rahatsızlıklar yaşanması, bireyleri bu diyete yönlendirmektedir. Ancak her beslenme biçiminde olduğu gibi gluten-free beslenme tarzında da uzmanlardan destek alınması gerekir.

Gluten-Free Ne Demek?

Gluten-free, içeriğinde gluten bulunmayan ürünler için kullanılan bir terimdir. Gluten, buğday, arpa, çavdar gibi bazı tahıllarda doğal olarak bulunan bir protein kompleksidir. Gluten-free ifadesi, bu proteinin bulunmadığı gıda ürünlerini veya diyetleri ifade etmek için kullanılır. Gluten temel olarak bir proteindir. Hamur işlerinde, pastalarda, tahıllarda bu protein bulunmaktadır. Çölyak hastası olan bireyler zaten beslenme düzenlerinden gluteni çıkarmak durumundadır. Ancak çölyak hastaları dışında da gluten içeren besinleri tükettiğinde rahatsız olan bireyler vardır. Bu bireyler için Gluten-free diyet son derece uygundur. Tabi bir uzman bir diyetisyen ya da doktor kontrolünde bu diyete başlanması uygun olacaktır.

Gluten-Free Yaşam Tarzına Nasıl Başlanır?

Glutensiz yaşam tarzına başlamak, özellikle glutenle ilgili sağlık sorunları yaşayanlar için önemli bir adım olabilir. Bu yaşam tarzına başlamak çok kolay değildir. Çünkü gluten beslenme piramidinin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Ayrıca ülkemizde glutensiz gıdalar da çok yaygın değildir. Yine de bu yaşam tarzına geçmek isteyenler için önerilerde bulunmak istiyoruz. İşte bu geçiş sürecini kolaylaştıracak adımlar:

1. Sağlık Profesyoneline Danışın

Gluten-free diyetine başlamadan önce, bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir. Bu uzman, çölyak hastalığı veya gluten hassasiyeti gibi durumlar için gerekli testleri yapabilir ve size uygun diyet önerilerinde bulunabilir. Ankara diyetisyen uzmanları sizlere bu konuda en iyi desteği verecek ve beslenmeye ilişkin sizlere bilgi verecektir.

2. Gluten İçeren Gıdalardan Kaçının

Gluten içeren tahıllar (buğday, arpa, çavdar, tritikale) ve bu tahıllardan yapılan ürünlerden (ekmek, pasta, bira, bazı soslar ve hazır gıdalar) kaçınmalısınız. Gluten ayrıca, bazı ilaçlar, vitaminler ve kozmetik ürünlerde de bulunabilir. Bu yaşam tarzına geçiş yaptığınızda, zor olsa da bu besinleri hayatınızdan çıkarmanız gerektiğini bilmeniz gerekir.

3. Gluten-Free Ürünlerini Tanıyın ve Seçin

Marketlerde ve sağlık gıda mağazalarında bulunan gluten-free ürünleri tercih edebilirsiniz. Gluten-free etiketli ekmekler, makarnalar, unlar ve atıştırmalıklar iyi alternatifler olabilir.

4. Etiket Okuma Alışkanlığı Edinin

Ürün etiketlerini dikkatlice okumak, içeriklerde gizli gluten olup olmadığını anlamanızı sağlar. "Gluten içermez" veya "Gluten-free" etiketli ürünleri arayabilirsiniz. Ayrıca hangi besinlerin gluten bazlı olduğunu da mutlaka araştırmanız gerekir.

5. Tam ve Doğal Gıdaları Tüketin

Meyve, sebze, et, balık, yumurta ve süt ürünleri gibi doğal olarak gluten içermeyen gıdaları diyetinize dahil edebilirsiniz. Bu gıdalar, genellikle gluten içermez ve sağlıklı bir diyetin temelini oluşturur.

Senetle Ev ve Faizsiz Konut Sahibi Olmanın En Kolay Yolu Senetle Ev ve Faizsiz Konut Sahibi Olmanın En Kolay Yolu

6. Çapraz Kontaminasyona Dikkat Edin

Evde yemek hazırlarken kullanılan mutfak aletleri ve yüzeylerin gluten içeren gıdalara temas etmemesi gerekir. Özellikle ortak kullanılan mutfaklarda, gluten-free ürünleri ayrı kaplarda saklamanız ve pişirmeniz uygun olacaktır.

Ankara diyetisyen merkezi bünyesinde görev alan uzmanlarla birlikte, sizler de gluten içermeyen bir beslenme ve yaşam tarzını benimseyebilirsiniz.