Sağlık ve beslenme konusunda en çok merak edilen şeylerden biri de “gluten” başlığıdır. İşte, hakkında pek çok efsanenin olduğu gluten hakkında bilinmesi gereken 7 gerçek!

GLUTEN HAKKINDA 7 GERÇEK

Glutenin kötü olduğunu mu düşünüyorsunuz? Tekrar düşün. Çölyak Hastalığı Vakfı, glutenin genellikle sadece gluten tüketirken karın ağrısı, kabızlık, kilo kaybı ve yorgunluk gibi semptomlar yaşayan çölyak hastalığı olan kişiler için bir sorun olduğuna dikkat çekiyor.

Gerçek şu ki, gluten içeren gıdalara karşı hassasiyetiniz veya alerjiniz yoksa gluten, sağlığınıza faydalı olabilir. Aşağıda glutenle ilgili bazı yaygın efsaneler ve gerçekler hakkında daha fazla bilgi edinin.

Trabzon’da Satılık Daire Fırsatları: Karadeniz’in Yükselen Emlak Piyasası Trabzon’da Satılık Daire Fırsatları: Karadeniz’in Yükselen Emlak Piyasası

1. Efsane: Gluten İçeren Yiyecekler Sağlığa Zararlıdır

Çölyak hastaları için glutenden kaçınmak semptomların yönetilmesine yardımcı olabilir. Ancak genel olarak konuşursak, daha sağlıklı beslenmeye çalışıyorsanız diyetinizde gluteni hedeflemenize gerek yok.

Gluten içeren gıdalar aslında en sağlıklı yiyeceklerden bazıları olma eğilimindedir. Örneğin arpa ve çavdar gibi glüten içeren tahıllar bütün olarak kabul edilir ve diyetinize faydalı lif, vitamin ve mineral sağlar. Sonuçta gluteni gereksiz yere diyetinizden çıkarmak sağlık açısından herhangi bir fayda sağlamayabilir.

2. Gerçek: Gluten Tüketmek Diyetinize Protein Ekler

Aslında gluten proteindir. Gluten, buğday, çavdar, arpa ve arpa ile çavdarın karışımı olan tritikale gibi gıdalarda bulunan proteinin adıdır. Bu protein gıdaların şeklini korumasına yardımcı olur.

Çölyak Hastalığı Vakfı'na göre gluten, bazı soslar ve salata soslarındaki buğdaydan, bazı gıda renklendiricilerindeki arpaya, maltlı milkshake veya malt sirkesinde kullanılan maltta da bulunabiliyor.

3. Efsane: Gluten Yemek Kilo Almanıza Sebep Olur

Kilo vermek için diyetinizi değiştirmek istiyorsanız, muhtemelen gluten bunun suçlusu değildir.

Bunun yerine yemeğinizin kalitesini düşünün. Çölyak hastalığı veya glüten duyarlılığı olmadığında, boş kalorili, glüten içeren gıdaları bütün, besin açısından zengin gıdalarla değiştirmek kesinlikle kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir, ancak bunun nedeni muhtemelen daha sağlıklı beslenmenizdir.

4. Gerçek: Gluten Hassasiyetine İlişkin Tanısal Bir Test Yoktur

Gluten hassasiyeti tanısı için iğne, kan testi ve endoskopi gibi testler yapılabilmektedir. Ancak kesin tanı için genetik bir test yoktur.

5. Efsane: Glutene Duyarlı Olduğunuzu Düşünüyorsanız Gluteni Diyetinizden Derhal Çıkarmalısınız

Eğer glutene reaksiyon gösterdiğinizi düşünüyorsanız onu yemeyi bırakmayın. Çölyak hastalığının test edilmesi için, temele göre altı ila sekiz hafta boyunca günde birkaç porsiyon gluten (yaklaşık iki dilim tam buğday ekmeği) yemelisiniz.

Doğru bir teşhis koymak önemlidir, çünkü glüten içeren gıdalarda belirtilerinize neden olan başka bileşenler de olabilir ve bu nedenle glütensiz beslenmeye yönelmek doğru tedavi olmayabilir. Teşhis testinin doğru olması için aslında gluten yemeniz gerekiyor.

6. Gerçek: Çölyak Hastalığı 'Genleri' Var

Ulusal Çölyak Derneği'ne göre çölyak hastalığı olan kişilerde HLA DQ2 ve DQ8 genleri olmak üzere iki spesifik genden biri veya her ikisi bulunur. Bu genlerden en az birine sahipseniz (insanların tahmini yüzde 30 ila 40'ında olduğu gibi) bu, çölyak hastalığına sahip olduğunuz veya bu hastalığa yakalanacağınız anlamına gelmez.

Çölyak hastalığınız olduğundan şüpheleniyorsanız, doktorunuz tanıyı doğrulamak için daha fazla test yapmadan önce bu genlerden birine sahip olup olmadığınızı öğrenmek için genetik test yaptırabilirsiniz.

7. Efsane: Gluten Hassasiyeti Çölyak Hastalığının Yaygın, Daha Hafif Bir Biçimidir

Gluten duyarlılığı, çölyak hastalığından farklı bir durumdur. Semptomları benzer ve örtüşse de bunlar vücutta farklı tepkilerin meydana geldiği iki benzersiz durumdur