Blefaroplasti olarak da bilinen göz kapağı ameliyatı, üst ve alt göz kapaklarına yönelik olarak uygulanan, sarkan derinin, fazla yağ ve kas dokularının çıkarılmasına odaklı cerrahi uygulamaları ifade eder. Göz kapağı estetiği göz ve çevre dokuların anatomisine oldukça hakim olan hekimler tarafından gerçekleştirilebilir. Blefaroplasti ile alakalı merak edilen soruların yanıtlarını sizler için bir araya getirdik.
Göz Kapağı Estetiği Nedir?
Doğal olarak yaşın ilerlemesi neticesinde cildin pek çok bölgesinde çeşitli sarkmalar söz konusu olabilir. Bu durum göz kapaklarında ne yazık ki torbalanmalara, renk değişimlerine ya da kırışıklıklara yol açabilir. Özellikle estetik açıdan öz güven kırıcı bir görünüm yaratmasından dolayı göz kapaklarındaki bu değişim kişilerde rahatsızlık uyandırabilir.
Göz kapağı estetiği genel anestezi ya da lokal anestezi kapsamında gerçekleştirilebilir. Hastanın özel durumuna göre sadece alt göz kapağına, sadece üst göz kapağına ya da bazen her iki göz kapağına aynı süreçte müdahalede bulunulabilir. Göz kapağı ameliyatları genellikle 1 saat civarındadır. Hastanın aynı gün eve çıkmasında herhangi bir sakınca yoktur.
Kimler Bu Ameliyat için İyi Bir Adaydır?
Göz kapağı ameliyatı için uygun olan adayları şu şekilde sıralayabiliriz:
· Çoğunlukla 30 yaş ve üzeri kişiler (Doğuştan gelen göz kapağı problemleri daha erkenden de yapılabilir)
· Üst ya da alt göz kapaklarında sarkmalar ya da torbalanma olan kişiler
· Farklı bir sağlık problemi bulunmayan bireyler
Göz Kapağı Ameliyatı Neden Yapılır?
Göz kapağı ameliyatı ile gözde yer alan fazla cilt, yağ ya da kas dokuları çıkartılır. Bu sayede de göz kapaklarının üste çekilmesinin yolu açılır. Netice itibarıyla hem estetik problemler çözüme kavuşturulur hem de görmeyi zorlaştıran problemler ortadan kaldırılır. Bilindiği gibi göz kapağı ile alakalı sorunlar görme kalitesini de ciddi ölçüde düşürür. Yaşlanma haricinde güneş ışınları, uyku bozuklukları, stres, beslenme bozuklukları ve aşırı alkol kullanımı söz konusu durumu tetiklemektedir.
Göz Kapağındaki Yaşlanma Belirtileri Nelerdir?
Göz kapağındaki yaşlanma ibareleri şunlardır:
· Göz altlarında torbalanmalar
· Göz kapağında kırışmalar ya da sarkmalar
· Göz altlarında renk değişimleri
· Kaz ayağı çizgileri
· Yorgun yüz ifadesi
Üst Göz Kapağı Estetiği Nasıl Yapılır?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Blefaroplasti, alt ve üst göz kapaklarına ayrı ayrı uygulanabilir. Üst göz kapağı estetiği kapsamında göz kapağı düşüklüğü ameliyatı da yapılabilir. Üst göz kapağı ameliyatında, bu alanda yer alan fazlalık deri ve kas dokusu uygun şekilde çıkartılır. Ameliyat sonrası iz görünmemesi adına özel bir kesi yapılmaktadır. Üst göz kapakları, alt göz kapaklarına kıyasla daha hareketlidir. Bu ameliyatta alındaki çizgiler ve kaş düzeyi de hesap edilmek zorundadır.
Alt Göz Kapağı Estetiği Nasıl Yapılır?
Alt göz kapaklarının yapısı üst göz kapağına kıyasla daha statiktir. Bu bölge, gözyaşının kanaldan sinüslere ulaşmasında etkilidir. Elmacık kemiklerinin hemen üstünde olan yağ yastıkçıkları, belli bir zamandan sonra yer çekiminin de rolüyle yer değiştirmeye başlar. Söz konusu durum alt göz kapaklarında çökme, ağız kenarlarında ise çizgiler oluşturur. Alt göz kapağı estetiğinde bahsettiğimiz yastıkçıklar tekrar ait oldukları yerlerine asılır ve bu sayede kişi çok daha genç görünür. Bu ameliyatta kesiler, kirpiklerin altından gerçekleştirilir.
Göz Kapağı Estetiği Ameliyatı Sonrası Süreç
Göz kapağı estetiği ameliyatı sonrası göz etrafında morarmalar, şişlikler, ödem gibi durumlar söz konusu olabilir. Aynı zamanda ışıktan rahatsızlık duyma ya da gözlerde kuruluk/yanma gibi durumlar da ortaya çıkabilir.
Normal Hayata Dönüş Ne Zaman Olur?
Yukarıda saydığımız durumlar ortalama bir hafta içerisinde yok olmaya başlar. Kişi ise hemen aynı gün hastaneden çıkışını yapabilir. Ameliyatın başarı yüzdesi oldukça yüksektir. Çok nadiren de olsa yeni bir cerrahi işleme ihtiyaç duyulabilir.
Göz Kapağı Ameliyatından Sonra İz Kalıyor Mu?
Vücutta en az ameliyat izi kalan bölgelerden biri de göz kapaklarıdır. İşlem sonrasında oluşan izi görmek ancak ilgili bölgeye ışık altında bir büyütücü yardımıyla bakıldığında mümkün olur.
Göz Estetiği Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Göz estetiği ameliyatlarında risk düzeyi oldukça düşüktür. Örneğin çok istisnai olarak kanamalar görülebilmektedir. Bunu engellemek adına kan sulandırıcı ilaçlar kesilmelidir. Ayrıca enfeksiyon riski yok denecek kadar azdır. Öte yandan söz konusu uygulama, görme bozukluğuna yol açmaz.
Bazı hastalarda ameliyattan sonraki ilk aylarda göz kuruluğu ortaya çıkabilmektedir. Deneyimsiz hekimler tarafından ameliyatın üstlenilmesi, elbette olası riskleri ön plana çıkarır. Asimetrinin ya da düşüklüğün giderilmemesi, genellikle ameliyat tekniğinin bilinmemesinden kaynaklı olarak ortaya çıkar. Kapak kesi yerleşiminin ideal biçimde yapılmaması, estetik açıdan hastaları mutsuz edebilir. Bu tip problemlerin oluşmaması adına bu alanda referansları sağlam ve deneyimi yüksek hekimlere yönelmek önemlidir.
Göz Kapağı Estetiğinden Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
Göz kapağı ameliyatından sonra 2 gün boyunca gözü yoracak aktivitelerden uzak kalınmalıdır. Doktor tarafından verilmekte olan özel damlalar aksatılmadan kullanılmalıdır. Aynı şekilde ilk hafta olası bir enfeksiyon riskine karşı makyaj yapılmamalıdır. Güneş ışınlarına maruz kalmamak için de güneş gözlüğü kullanımına önem verilmelidir. Son olarak kesinlikle yüksek bir yastıkta yatmakta fayda vardır. Herkese sağlıklı günler dileriz.