Yeni bir araştırmaya göre tüketilen karbonhidrat türlerini değiştirmek, kilo almayı önlemeye yardımcı olabilir.

Yeni bir çalışma, orta yaşta kilo alımından kaçınmanın diyette karmaşık bir değişiklik gerektirmediğini öne sürüyor.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki araştırmacılar, yaklaşık 137.000 kişiden alınan yirmi yıldan fazla veriyi analiz etti ve daha fazla tam tahıl, meyve ve brokoli, havuç ve ıspanak gibi nişastalı olmayan sebzeler ve daha az rafine tahıl, nişastalı sebze ve et yiyen kişilerde daha az kilo alımı olduğunu buldu.

Çalışmada bir kişinin beslenmesindeki karbonhidratların kalitesinin miktarından çok daha önemli olduğu tespit edildi. Şekerli içecekler, nişastalı sebzeler ve rafine tahıllar gibi karbonhidratları sağlıklı karbonhidratlar ile değiştirerek kilo alımı durdurulabilir. Kilo verme sorunu yaşıyorsanız mutlaka beyaz şekerden uzak durmalısınız.

Genel olarak nişasta daha büyük sorundur. Nişastalı yiyecekler arasında beyaz ekmek ve bezelye, mısır ve patates gibi sebzeler bulunur. Ayrıca araştırmalarda daha kaliteli karbonhidratların, kalp hastalığı ve kanser riskini azalttığı da bulunmuştur.

Yüksek glisemik indekse sahip, kilo aldıran karbonhidratlar şunlardır:

Rafine edilmiş tahıllardan yapılan gıdalar, özellikle beyaz unlu ürünler.

Nişastalı sebzeler.

Beyaz pirinç.

Şekerle tatlandırılmış içecekler.

ir kişi patates gibi yüksek glisemik indeksli bir yiyecek yediğinde, nişasta kolayca ve hızlı bir şekilde emilir ve kan şekerinin aniden yükselmesine neden olarak daha fazla yağın üretilmesine ve depolanmasına neden olur. Pek çok nişastalı gıdanın lif oranı da düşüktür.

Kilo alımını önlemek ve sağlıklı kiloda kalmak için şu besinler tüketilmelidir:

Bütün meyveler. Lifleri alınmış olduğundan meyve sularından kaçınılmalıdır.

Ispanak, lahana, brokoli ve havuç gibi nişastalı olmayan sebzeler.

Tam tahıllar. Bir yiyeceğin tam tahıllı olup olmadığını anlamanın yolu etiketini kontrol etmektir. Tam tahıllı yiyecekler arasında tam buğday ekmeği, tam tahıllı makarna ve yulaf ezmesinin yanı sıra patlamış mısır, kinoa, arpa bulunur.

Sorun karbonhidrat değil, karbonhidrat türü

Sonuçlar şunu gösterdi:

Nişastadaki günde yaklaşık 6 dilim beyaz ekmeğe veya 2 bardak beyaz pirince eşdeğer bir artış, her 4 yılda bir 3,3 kilo aldırmaktadır.

Şekerdeki veya iki ila üç kutu şekerli içecekteki aynı artış, aynı dönemde 1,9 kiloluk kilo alımıyla ilişkilendirildi.

Lifli besinler, nişastalı sebze yerine tam tahıllar, meyveler, nişastasız sebzeleri tüketenlerde ise yıllar içinde kilo verme başarısının arttığı görülmüştür.

Bulgular, yalnızca tam tahılları değil aynı zamanda tam meyve ve sebzeleri de yemenin değerinin altını çiziyor. Meyve ve sebzeler püre haline getirildiğinde liflerin çoğu kaybolur, bu da smoothielerin insanların düşünmek istediği kadar sağlıklı olmadığı anlamına gelir.

Prof. Dr. Tevfik Özlü'den İnsan Metapnömovirüsü Açıklaması: "Türkiye'de Anormal Bir Durum Yok" Prof. Dr. Tevfik Özlü'den İnsan Metapnömovirüsü Açıklaması: "Türkiye'de Anormal Bir Durum Yok"

Meyve lif, su, vitaminler, mineraller ve doğal şekerlerden oluşur. Bunu meyve suyuna çevirdiğinizde vitamin ve minerallerinden arınan bir içeceğe dönüşür.

Sağlıklı karbonhidratları proteinle birleştirip önerilen diğer besinleri tüketerek sağlıklı kiloya ulaşmak mümkündür.

Son olarak çalışmanın genel mesajının insanların işlenmiş gıdalar yerine gerçek gıda yemesi gerektiği yönünde olduğu belirtildi.