Hızlı kilo verdirmeyi vaat eden Ketojenik diyet zararlı mıdır? İşte, Keto diyeti yan etkileri ve bilinmeyen 7 zararı!
Düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı beslenme planı olan Ketojenik diyet hızlı kilo verdirmeyi hedefler. Aynı zamanda çok ciddi sorunlara yol açabilir. Peki, keto diyeti zararlı mı? Keto diyeti zararları nelerdir?
KETO DİYETİ YAN ETKİLERİ - 7 YAN ETKİSİ
Dehidrasyon
Yağ kaybından önce vücudun su kaybetmesine yol açabilir. Ketojenik diyetin olası yan etkilerinden biri su kaybıdır. Dehidrasyon, vücudunuz çok fazla sıvı kaybettiğinde meydana gelir. Susuz kaldığınızda, aldığınızdan daha fazla sıvı kaybedersiniz. Bazı susuzluk belirtileri şunlardır:
- Koyu renkli idrar gibi idrarda değişiklikler
- Baş dönmesi
- Ağızda kuruluk
- Artan susuzluk hissi
- Yorgunluk.
Gastrointestinal Sorunlar
Bir keto diyetinin yaygın yan etkileri, kabızlık, ishal, mide bulantısı veya kusma gibi gastrointestinal problemlerdir. Keto diyeti zararları arasında mide ve bağırsak rahatsızlıkları ilk sıralarda yer alır ve ishal en sık karşılaşılan problemdir.
Böbrek Taşı
Keto diyeti, böbreklerinizde mineral formlu maddeler olan böbrek taşlarına yol açabilir. Yağlı gıdaların tüketildiği bu diyette böbrek taşı oluşumu kaçınılmaz olabilir. Ayrıca idrarda kalsiyum seviyeleri arttığından böyle bir sonuç almak mümkündür.
Atletik Performansta Düşüş
Keto diyeti yan etkilerinden biri de sporcuların performansını düşürmesidir.
Keto Gribi
Bazı insanlar için keto diyetine devam etmek keto gribine yol açabilir. Belirtileri şunlardır:
- Kabızlık
- Baş dönmesi
- Egzersiz toleransı zorlukları
- Tükenmişlik
- Baş ağrısı
- Uykusuzluk hastalığı
- Mide bulantısı ya da kusma.
Bol su içerek ve elektrolit alımını artırarak keto gribinin etkilerini en aza indirebilirsiniz.
Vitamin ve Mineral Eksiklikleri
Keto diyetinde karbonhidrat alımını düşük tutmak için birçok meyve ve sebze sınırlandırılabilir veya ortadan kaldırılabilir. Bunu yapmak, aşağıdakiler gibi önemli besinlerin daha az alınmasına neden olabilir:
- Kalsiyum
- Lif
- Demir
- Magnezyum
- Potasyum
- Çeşitli vitaminler
Spesifik olarak, keto diyeti kullanan bir kişi folat ve tiaminin yanı sıra A, B6, B12, C, E ve K vitaminlerini de kaçırabilir. Bu ve diğer vitaminler vücut fonksiyonları ve kemikler, diş etleri ile ilgili gelişim için gereklidir.
Kilo Alma
Keto diyetinin yemek yemeyi kısıtlama seviyesi nedeniyle, insanlar ilk yeme düzenlerine döndüklerinde kaybettikleri kiloları geri alabilirler.
Diyette kalma süresi için öneriler iki ila üç haftadan 12 aya kadar değişir. Keto diyeti ilgilendiğiniz bir şeyse, rehberlik için bir diyetisyenle konuşun.