Dubai Vize Başvurusu: 2024 Yılı İçin Konsolosluk İşlemleri Rehberi Dubai Vize Başvurusu: 2024 Yılı İçin Konsolosluk İşlemleri Rehberi

Namaz için kıble yönüne yönelmek, namazın sıhhati açısından önemli bir şarttır. Evde veya kıble yönünü bildiğiniz bir yerde kıble istikametine yönelmek suretiyle namazınızı hemen kılabilirsiniz. Fakat kıble yönünü bilmediğiniz veya yabancısı olduğunuz bir yerde kıble yönünü tespit etmek önemli bir sorundur. Hemen akla gelen ilk soru ‘Kıble Ne Tarafta’ olmaktadır. Kıblenin ne tarafta olduğunu tayin için hemen araştırmalar başlar. Etrafta kıble yönünü bilen bir kimseden yardım almadan tutun da, cami veya mescit arayışı gibi araştırmalar ile kıbleyi bulmaya çalışırız. Biraz öncede belirtildiği üzere yabancı bir memleket veya şehirde ne yapacağız? Kıble ne tarafta sorusunun yanıtını nasıl bulacağız? İşte böyle durumlarda teknolojinin nimetlerinden faydalanmanın tam zamanı. Dünyanın neresinde olursak olalım internet üzerinden kıble yönünü kolayca bulabiliriz. Nasıl mı?

Yabancısı olduğumuz bir yer, şehir veya ülkede kıble yönünü doğru ve hassas bir şekilde belirlemek başlı başına bir sorundur. Bu sorunu aşmak için bilgi ve olanaklar ölçüsünde araştırma yapar, kıble istikametini bulmaya çalışırız. Günümüz teknolojisinin bize sunduğu nimetlerden birisi de Google Maps alt yapısını kullanan online haritalar yardımıyla kıble yönünün bulunmasıdır. Örneğin, Endonezya’ya yaptığımız bir seyahatte kıble yönümüzü online haritalar ile nasıl bulacağımızı anlatmaya çalışalım. Endonezya il ve şehirlerinin online haritada kıble yönü hattını bulmamızı sağlayan Arah Kiblat Indonesia sayfası işimizi bir hayli kolaylaştıran bir platformdur. Bu serviste bulunduğunuz bölge ve şehri seçerek online haritada kıble yönü hattını anlık olarak alabiliyorsunuz. Şehir içerisinde bulunduğunuz konumu ister manuel, isterseniz sitenin konum bulucu araçları vasıtasıyla hızlıca tespit edebilirsiniz. Konumunuz ile Kabe arasına çekilen kıble hattı ile kıble yönünüzü kolayca belirleyebilirsiniz. Bunun için bulunduğunuz yerin çevresindeki her türlü nesne, ev veya sokaklardan yararlanabilirsiniz. Yalnız Arah Kiblat servisine bağlanmadan önce cep telefonunuzun konum özelliğini aktif etmeyi unutmayınız.

Nerede olursanız olun pusula ile de kıble yönünüzü hassas bir şekilde bulabilirsiniz. Pusula yardımıyla kıble yönünüzü hassas bir şekilde belirlemek isterseniz, bulunduğunuz yerin kıble açısını bilmeniz gerekiyor. Bunu öğrenmek için yine Arah Kiblat servisini kullanacağız. Cep telefonunuzun konum özelliği yine aktif iken Arah Kiblat kıble bulma servisine bağlanıyoruz. Online harita üzerinde konumumuzun bulunup kıble hattımızın oluştuğunu gördüğümüzde, harita altındaki şu değeri not ediyoruz: Derajat Kiblat untuk Kompas (Pusula için Kıble Derecesi). Bu kıble derecesi hassas bir şekilde kıble yönümüzü bulmamızı sağlayacaktır. Pusula kullanmayı biliyorsanız sorun yok. Bilmiyorsanız muhakkak bu hususta tecrübeli birisinden yardım alınız. Kısaca özetlemek gerekirse; evvela pusulayı manyetik alan oluşturan (bilgisayar, metaller vb) ortamlardan uzakta yere paralel bir şekilde tutunuz. Pusulanın renkli iğnesi pusula çerçevesindeki N’yi gösterene değin pusulayı çevirin. N ile pusula renkli ucu çakıştığında durun. Şimdi pusula çerçevesindeki N den itibaren biraz önce öğrendiğiniz kıble derecesini saat yönünde, pusula üzerinde bulun. İşte sizin konumunuza ait kıble derecesinin gösterdiği yön kıble yönünüzdür. Dünyanın neresinde olursanız olun artık gönül rahatlığı ile bu yöne doğru namaza durabilirsiniz. İşte kıble ne tarafta sualinin pratik cevabı budur..

KAYNAK: https://www.arahkiblat.net

Editör: Özge Özkan