Konjonktiva, göz kapaklarının iç kısmını ve gözlerin dışarıdan görünen beyaz kısmını kaplayan, gözü nemlendiren maddeler salgılayan ince ve saydam renksiz alandır. Bu ince ve saydam zarın kan damarlarının, daha belirgin hale gelerek kırmızı görünmesine ve iltihabına konjonktivit denilmektedir. Hastalık tek gözü tutabileceği gibi her iki gözde oluşabilir. Genel olarak bulaşıcı bir hastalık olan konjonktivit bir enfeksiyon sonucunda ya da alerjik durumlarda ortaya çıkar. Konjonktivitlerin en önemli nedeni nedir sorusunun cevabı şüphesiz alerjidir. Özellikle bahar alerjisi ve sigara dumanı nedeniyle çok sık göz kanlanmaları olur. Virüs ya da bir bakteri enfeksiyonları genelde aniden başlayan ve hızlı bir seyir gösteren kanlanma ve çapaklanma ile karakterizedir.

Konjonktivitin (Göz İltihaplanmasının) Belirtileri Nelerdir?
Gözlerde sulanma: Viral ve alerjik konjonktivit normalden daha fazla gözyaşı üretimine vegözyaşının boşaldığı kanalın tıkanmasına yol açarak gözlerde sulanmaya neden olur

Gözlerde kızarıklık: Bu hastalığın en karakteristik bulgusudur. Gözdeki iltihaba bağlı Konjonktiva  ‘da bulunan damarlarının şişerek daha belirgin olmasından kaynaklanır.

Gözlerde yanma ve Kaşıntı: Bu durum alerjik tipteki konjonktivit’in en ayırıcı bulgusudur. Buna bağlı olarak hastalar gözlerini sürekli kaşıma ihtiyacı duyarlar ve ovalarlar ve bu durum hastalığın hem diğer göze yayılmasına, hem de şiddetlenmesine neden olur.

Çapak oluşumu: Etken ne olursa olsun konjonktivitte yaygın bir belirtidir. Çapak rengi yeşil-sarı olduğunda bakteriyel konjonktivit’inbulgusudur.

Işık’a karşı Hassasiyeti: Konjonktivit ışığa hafif veya şiddetli derecede hassasiyete neden olabilir. Kornea hasarı kalıcı olabileceğinden böyle bir durumla karşılaşıldığında acilen hekim muayenesi gerekir

Sabahları kirpik kenarlarında kabuklanma: Özellikle sabahları daha belirgin olan yüz yıkama ile geçen kirpiklerin etrafında sarı renkte pul pul görünüm gösteren kabuklanmalardır.

Konjonktivit Bulaşıcı mıdır?
Etken ister Viral olsun, ister bakteriyel konjonktivit son derece bulaşıcıdır. Kolayca yetersiz el yıkama yoluyla veya konjonktivit hastalığı taşıyan birinin kullandığı havlu, kumanda gibi bir eşyanın paylaşımıyla bulaşır. Ağzı kapatmadan yapılan hapşırma ve öksürme de bulaş nedenlerindendir. Havada asılı kalan parçacıkların ellere yapışması kirli olan ellerle gözün ovuşturulması en önemli nedendir. Hasta olan Çocuklar kısa bir süre için okul ya da gündüz bakım dışında kalmalıdır.

 Konjonktivit etkenleri nelerdir?
1. Bakteriyel Konjonktivit
Göz kapağında, sarımsı yeşil renkte akıntı, şişkinlik, gözde kızarıklık, hassasiyet ve ağrı ile kendini göstermektedir.

2. Alerjik Konjonktivit
Genellikle bahar aylarında rastlanılan polen alerjisi, Çim, yabani çiçek polenleri, evcil hayvan tüyü ve ev tozu akarlar gibi etkenlerle ortaya çıkan; bir göz hastalığıdır. Bu gibi durumlara çoğunlukla burunda kızarıklık, gözde yanma- batma hissi, kızarıklık, kaşıntı ve sulanma, hapşırma ve burun akıntısı da eşlik eder.

3. Herpes Simpleks Konjonktivit
 HerpesSimpleks, çocuklar da suçiçeği hastalığına erişkinlerde ise dudaklarda uçuğa neden olan virüsün adıdır. Stres ve üzüntü, gribal enfeksiyonlar gibi bağışıklık sisteminin düştüğü vücudun güçsüz ve savunmasız kalmasıyla birlikte ortaya çıkmaktadır. Bu konjonktivit tipi korneada delikler meydana getirir ve görmeyi etkiler. Yılda birkaç kez özellikle aynı gözde tekrar ediyor ve 7-10 gün sürüyorsa HerpesSimpleks konjonktivitten şüphelenmek gerekir.

4. Adenoviral Konjonktivit
Bakteriyel konjonktivit’in aksine antibiyotik damla tedavisi etki etmemekle birlikte diğer göze bulaşma riski daha fazladır. Hastaların çoğunluğunda her iki gözde ağrı, kızarıklık ve şişkinlik görülmektedir. Gözde sarı renkte özellikle sabahları çapaklanmayla birlikte batma ve sulanma hissine sıklıkla rastlanır.

Konjonktivit Tedavisi:
Konjonktivit tedavisinde erken ve hızlı davranmak oldukça önemlidir. Özellikle hızlı gelişen akut alerjik konjonktivit tedaviye çok hızlı cevap verirler. Kronik konjonktivitlerde tedaviyi uzun zamana bazen birkaç aya yaymak gerekir. Bakteriyel enfeksiyondan kaynaklanan konjonktivitlerin tedavisinde tekli ya da duruma göre kombine antibiyotikli göz damlalarının 5-7 gün kullanılmasıyeterlidir. Özellikle göz damlalarını damlatmadan önce damlattıktan sonra elleri yıkamaktedavinin en önemlinoktasıdır. Soğuk kompres faydalıdır. Gözün ılık suya batırılmışkoyu renk de bir bezle günde 3 kez en az 15 dakika kapatılması önerilmektedir. Antibiyotikli damla kullanılması ile gözlerin bir kez daha enfekte olması engellenmiş olur. Antibiyotikli damla tedavisi sırasında düzenli kontroller gerekir

Sürekli tekrarlayan konjonktivit başka hastalıkların habercisi olabilir mi?

Sürekli tekrarlayan Konjonktivitvücutta altta yatan, immün sistem hastalıları, sistemik ya da romatizmal hastalıkların belirtisi olabilir.

Konjonktivit Olanların Dikkat Etmesi Gerekenler:
Toplum içinde başkalarıyla 1 metreden yakın temasta bulunmamak.
Konjonktivit bulaşmasında en can alıcı durum el teması olduğunu bilmek gerekir.
Toplum içinde kişisel eşyalarınızı paylaşmamak.
Evde, kullandığınız el ve banyo havlularını ayırmak, hatta eller için tek kullanımlıkkâğıt havlu kullanımına özen göstermelidir.
Kişisel makyaj malzemelerini başkalarıyla paylaşmamaya özen göstermeli.
Konjonktivitten kurtulmak istiyorsanız…
Doktorunuzun verdiği ilaçları düzenli olarak kullanın.

Ağrıyı azaltmak ve iltihaplanmayı önlemek için koyu renk de bir bezle kompres uygulayın.

Enfeksiyon her iki gözünüzü yayılmasını önlemek için gözleriniz temizlerken farklı pamuk kullanın.

Gözlerinizi göz içinden göz kapağına yani dışarıya temizlemek gerekir.

İlaçları kullanmadan önce ve kullandıktan sonra ellerinizi yıkayın.