Aslen Roma İmparatorluğu döneminde Galyalıların başkenti olan Lyon, bugün herkese yapacak çok şey sağlayacak bir şehir haline geldi. Şehir, dünyaca ünlü şef Paul Bocuse'un kaliteli restoranlarına, öncü Lumière kardeşlerin sinema müzelerine ve MS 19'dan itibaren antik Roma tiyatrolarına ev sahipliği yapmaktadır.

Ayrıca minyatür dünyalardan kuklalarla dolu galerilere kadar keşfedilecek bazı yabancı noktalar da sunuyor. Lyon gezilecek yerler listesindeki ana cazibe merkezlerinin çoğu Vieux Lyon olarak da bilinen tarihi şehir merkezinde yer alıyor.

Paris'in gösterişinden (kendi minyatür Eyfel Kulesi'ne sahip olmasına rağmen) ve Nice'in deniz kenarındaki payandasından yoksun olabilir, ancak Rhône ve Saône kardeş nehirleri arasında yer alan Fransa'nın üçüncü büyük şehri, gezginlerin beklediğinden daha fazla gizeme sahiptir.

Lyon Gezilecek Yerler

Lyon, büyük bir rönesans tarihi kenti, Roma kalıntıları, tarihi sanayi bölgeleri ve 19. yüzyıldan kalma muhteşem Presqu'île mahallesiyle büyük bir Dünya Mirası Alanıdır. Şehir, 2000 yıl önce Rhône ve Saône nehirlerinin birleştiği noktada kurulmuş ve servetini ipek ticaretine dayandırmıştır.

Vieux Lyon

Vieux Lyon veya Eski Lyon, 5. bölgede bulunan şehrin rönesans bölgesidir. Burada ziyaretçiler, şehrin eski iş meydanı Place du Change ve kısmen traboule'leri (binaların içinden geçen gizli yollar ve merdivenler) nedeniyle yürüyüş için popüler bir yer olan Rue St-Jean gibi birçok ilgi çekici yer bulacaklar. Bu geçitlerin, sakinlerin kasabanın dolambaçlı sokaklarından geçmek zorunda kalmadan evlerinden nehre (tatlı su kaynakları) ulaşmak için bir yola ihtiyaç duydukları dördüncü yüzyıla kadar uzandığına inanılıyor. Daha sonra ipek ticaretinde ve daha sonra da İkinci Dünya Savaşı sırasındaki direnişte kullanıldılar.

Bu tarihin bozulmadan kalması, bölgeyi 1962 yılında koruma alanı ilan ederek yıkım planlarından kurtaran Fransa Kültür Bakanı Andre Malraux sayesindedir. Bu da bölgenin yeniden canlanmasına yol açtı. Sadece onlarca yıl sonra, yenilenen rönesans bölgesi UNESCO Dünya Mirası listesine alındı.

Aslına bakılırsa Lyon'a gelen ziyaretçilerin çoğu, ilginç traboule'ları, çok sayıda restoran ve kafeyi ve muhteşem mimariyi öne sürerek Vieux Lyon'da dolambaçlı birkaç saat dolaşmanın mutlaka yapılması gerektiğini söylüyor. Bölgeyi ziyaret etmek ücretsizdir ve 7/24 erişilebilir. Tüm trabulların halka açık olmadığını unutmayın. Vieux Lyon'daki geçitler bronz bir kalkanla işaretlenmiştir; halka açık olanlar küçük bir mühürle tanımlanırken, özel olanlar kilitli kapı veya kapıların arkasındadır.

Fourvière Tepesi ile Saône nehri arasında yer alan bu üçlü bölge (Saint Paul, Saint Jean ve Saint Georges), altın çağında, servetlerinin çoğunu tuğla ve harca harcayan tüccarlar, ipek dokumacıları ve bankacılar için bir ticaret merkeziydi. Bugün, Uescso listesindeki bölge hala zanaatkarlar ve zanaatkarlarla dolup taşıyor ve Orta Çağ'dan beri hızlı kaçışlar ve gizli toplantılar için kullanılan restoranlar ve traboules olarak bilinen gizli geçitlerle dolu. Daha detaylı gezilecek yerler listesi için tıklayabilirsiniz.

Notre-Dame de Fourvière Bazilikası

Şehrin batısındaki Fourvière tepesinde görülebilen bu muhteşem kilise, 19. yüzyılın sonlarında Fransız büyük şehirlerinde inşa edilen bir dizi ikonik tepe kilisesinden biridir.

Bazilika, şehrin en eski kısmında, Lyon'un hac bölgesinde ve birçok Roma bölgesinin keşfedildiği yerdedir.

Abartılı iç mekanları ve Kutsal Sanat Müzesi'ni görmek ve Lyon'un en iyi fotoğraf çekimlerinden biri için kuzey kulesine çıkmak için içeri girin. Tasarıma neo-Bizans tarzlarını dahil eden mimar Pierre Bossan tarafından 19. yüzyılın sonlarında inşa edilmiştir. İçeride duvarlarda hayranlık uyandıran mozaikler, zengin renkli vitraylar, yaldızlı heykeller ve bir mezar bulacaksınız.

Parc de la Tête d’Or

Lyon'daki Parc de la Tête d'Or, Fransa'nın en büyük şehir parkları arasındadır ve hayvanat bahçesi, göl, bahçeler, midilli gezileri ve minyatür demiryolu gibi ilgi çekici yerler sunmaktadır. Burası doğanın doğal güzellikleriyle çevrili, şehrin gürültüsünden ve karmaşasından kaçmak ve rahatlamak için bir yer. Burada kilometrelerce parkurda yürüyüş yapabilir, inişli çıkışlı alanlarda koşup oynayabilir, pikniğin keyfini çıkarabilir veya bir süreliğine dinlenebilirsiniz.

Lyon'daki Parc de la Tête d'Or, 18. yüzyılın sonlarından kalma cam seraları ve botanik bahçeleriyle ünlüdür ve dünyanın her yerinden yüzlerce bitki türünü barındırır. Gül bahçelerinde 350 farklı gül türünü temsil eden 30.000 çalı bulunmaktadır. Çocuklar, 64 türden 400 hayvanın sergilendiği Fransa'nın ikinci hayvanat bahçesini çok seviyor.

Düzinelerce parkur yürüyüş, koşu ve bisiklet imkanı sunuyor. Kayıkla gezilebilen bir göl, suya çıkmanıza olanak tanır. Son olarak çocuklar midilli gezintilerini, salıncakları, minyatür tren gezilerini, pedallı arabaları ve mini tekneleri sürmeyi veya klasik atlıkarıncaya binmeyi severler.

Lyon'daki Parc de la Tête d'Or, şehir merkezinden kuzeydoğuya, Opera'nın arkasındaki Rhone'un karşısında kısa bir yürüyüş mesafesindedir. Yürüyüş sadece 15 dakika kadar sürüyor. Ayrıca metro ve otobüsle toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz.

Lyon Katedrali

Lyon şehir merkezi etkileyici sayıda güzel dini yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Notre-Dame de Fourvière Bazilikası ve Vaftizci Yahya Katedrali'nin yanı sıra Eski Kent'te 4 kilise bulunmaktadır. Lyon'daki en güzel kiliseler arasında Rue Saint-Nizier'deki Saint-Nizier Kilisesi, Quai Fulchiron'daki Saint-George Kilisesi ve Rue Bourgelat'taki Saint-Martin d'Ainay Manastırı bulunmaktadır.

Şehrin muhteşem katedrali, 12. ve 15. yüzyıllar arasında inşa edilmiş, çoğunlukla gotik bir yapıdır.

Orijinal vitray pencerelerin çoğunluğu hala buradadır ve tarihi 1300'lü yıllara aittir.

Traboules

Lyon güzel, atmosferik Traboule'leriyle ünlüdür. Bu gizli geçitler, mallarını şehir içinde fark edilmeden taşımak isteyen tüccarlar tarafından kullanılıyordu.

Genellikle malların özel evlerden Saône Nehri'ne taşınması ve burada canutlara yüklenebilmesi için inşa edilmişlerdi. Bu küçük yolların çoğu, kaçırılmaması gereken eşsiz bir tarihi atmosfer sunuyor.

Traboules, Lyon'un Eski Kenti ve Croix-Rousse bölgesi boyunca dolanan gizli geçitlerden oluşan bir ağdır. Eski binaların arasında sokakları birbirine bağlayan gizli, kapalı koridorlar gibi, Lyon'un gerçekten ikonik bir manzarasını sunuyorlar. Bunlardan yaklaşık 40'ı halka açık. Trabullerin haritasını Bellecourt Meydanı'ndaki Turizm Ofisi'nden edinebilir, böylece onları kendi başınıza keşfedebilirsiniz. Rehberli turlar da mevcuttur. Lyon gezilecek yerler listesindeki en önemli cazibe merkezlerinden olan Traboules’leri kaçırmayın deriz.

Teatro Galo-Romano

Lyon, Roma İmparatorluğu'nun taş katmanlı açık hava tiyatrolarının klasik örnekleri olan iki Roma Tiyatrosu'na ev sahipliği yapmaktadır.

Tiyatrolar başlangıçta orkestraların ve oyunların sahnelendiği yerlerdi, ancak şimdi çoğunlukla ürkütücü bir turistik yer haline geldiler. Ancak tiyatrolar hâlâ her yaz bir müzik ve sanat festivali olan 'Nuits de Fourvière'e ev sahipliği yapıyor.

1905 yılında "Tarihsel Anıt" olarak sınıflandırılan bu olağanüstü alanda, tüm yıl boyunca ücretsiz olarak ziyaret edilebilen Büyük Tiyatro ve Odéon'un kalıntıları bulunmaktadır.

Bir zamanlar eğlence ve kültür merkezi olan bu yerler, Antik Çağ sonlarında taş ocağına dönüştürülmüş. Fransa'nın en eski tiyatrosu olan Büyük Tiyatro, MÖ 15 yılında Augustus tarafından inşa edilmiş ve 3 bölüme ayrılmıştır.

Bugün iki bina, Roma ve Odean Tiyatrosu konserlere, festivallere, rehberli turlara ve diğer etkinliklere ev sahipliği yapıyor.

Lyon Güzel Sanatlar Müzesi

1600'lerden kalma eski bir manastırda yer alan Musée des Beaux-Arts, Paris'teki Louvre'dan sonra Fransa'nın en büyük güzel sanatlar müzesidir.

Burada 1300'lerden 1900'lere kadar tablolar, heykeller ve hem Mısır hem de Doğu sanatının sergilendiği 70 oda bulunmaktadır.

Degas, van Gogh, Renoir, Cézanne, El Greco, Canaletto, Picasso, Max Ernst ve Francis Bacon gibi ünlü Fransız ve Avrupalı sanatçıların sergilenen eserlerini görebileceğiniz Lyon Güzel Sanatlar Müzesi, Lyon’da gezilecek yerler listenizde mutlaka olmalı.

Presqu’île

Rhône ve Saône nehirleri arasında yer alan Presqu'île, lüks kafeler, restoranlar ve lüks alışveriş mekanlarının bir araya geldiği ünlü bir Lyon Bölgesidir.

Yalnızca kaliteli yemeklerin tadını çıkarmak veya tiyatroda bir gösterinin tadını çıkarmak için harika bir yer değil, aynı zamanda Lyon belediye binası, St. Nizierm Kilisesi ve Fine Hall dahil olmak üzere Lyon'un çok sayıda simgesel yapısını bulacağınız yerdir.

Rhône ve Saône arasında bir kara parçası olan Presqu'île, bataklıkları kurutan ve bir zamanlar ada olan bölgeyi kuru araziye bağlayan devasa bir 18. yüzyıl kentsel mühendislik projesiyle insan yapımıydı.

19. yüzyıla ait görkemli mimariye, geniş plazalara, mağazalara, kültür kurumlarına, restoranlara, kafelere, barlara ve gece kulüplerine sahip bir bölge olan şehirde çoğu şeyin "olduğu" yer burasıdır.

Lyon'un Duvar Resimleri (Lyon’s Murals)

Lyon çevresinde sizi geniş bir dış mekan sanatı, duvar resimleri ve Fresk koleksiyonundan geçirecek üç kısa yürüyüş var.

Eserler, geceyi aydınlatan Paul Bocuse'a bir övgüden, bir şehir duvarı üzerinde yüzlerce yerel yazarın sözlerini içeren Bibliothèque de La Cité'ye kadar uzanıyor. Şehrin etrafındaki duvarlarda, genellikle işçi sınıfı komşularında ve sosyal konutlarda yaklaşık 100 büyük tablo var, bu sayede sizi başka türlü cesaret edemeyeceğiniz yerlere çekebilirler.

Yine de görülmesi gereken bazı önemli yerler var: États-Unis'te, bu bölgeyi 20'li yıllarda planlayan mimar Tony Garnier'in kariyerini anlatan, çoğunlukla 80'lerde yapılmış 25 duvar resminin bulunduğu bir açık hava müzesi var. Çoğu duvar resmi Lyon gezilecek yerler listesinde mutlaka olması gereken cazibe merkezleri olmasa da, bazıları kesinlikle görülmeye değer.