“Devrin Süleyman'ı Üzerine Notlar” başlıklı programda Prof. Dr. Tufan Gündüz, Sultan Süleyman’ın 46 yıllık hükümdarlık dönemindeki askeri zaferlerinden, hukuki reformlarına kadar birçok yönünü anlattı.

Doğu Karadeniz'de Deprem ve Heyelan Tehlikesi Artıyor Doğu Karadeniz'de Deprem ve Heyelan Tehlikesi Artıyor

Tarihi Zaferler ve Hukuki Reformlar

Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen seminerde Prof. Dr. Tufan Gündüz, 6 Kasım 1494’te Trabzon’da doğan Kanuni Sultan Süleyman’ın Osmanlı tarihinde çok özel bir yere sahip olduğunu vurguladı. Gündüz, Kanuni’nin Mohaç Meydan Muharebesi, Rodos Seferi, Irak Seferi ve Preveze Deniz Zaferi gibi zaferlerle Osmanlı’nın Avrupa ve Akdeniz’deki hakimiyetini pekiştirdiğini ifade etti. Gündüz, ayrıca Sultan Süleyman’ın Osmanlı hukuk sisteminin temelini oluşturan Kanunname-i Ali Osmani’yi hazırlayarak adaleti ve toplumsal düzeni sağladığını belirtti.

Kültürel ve Diplomatik Altın Çağ

Kanuni Sultan Süleyman’ın askeri başarılarının yanı sıra sanat, mimari ve diplomasi alanında da Osmanlı'yı altın bir çağa taşıdığını anlatan Gündüz, “Mimar Sinan’ın inşa ettiği Süleymaniye Camii gibi eserlerle Osmanlı, kültürel bir zirveye ulaştı. Aynı zamanda Süleyman, Batı ile Habsburg İmparatorluğu ve Fransa gibi güçlerle ittifaklar kurarak Osmanlı’nın stratejik konumunu güçlendirdi” dedi.

707131Ff Fc9F 4992 9F8D 33C5Aa833Da8

En Uzun Süre Seferde Olan Padişah

Prof. Dr. Gündüz, Kanuni Sultan Süleyman’ın yaklaşık 46 yıllık saltanatı boyunca 13 kez sefere çıktığını ve saltanatının 10 yılını seferlerde geçirdiğini belirtti. Babasından devraldığı 6 milyon 557 bin kilometrekarelik Osmanlı topraklarını 14 milyon 893 bin kilometrekareye çıkaran Kanuni’nin, Zigetvar Kuşatması sırasında 7 Eylül 1566’da hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Seminer Sonunda Plaket Verildi

Etkinlik sonunda, Prof. Dr. Tufan Gündüz’e Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.