Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün zirai don uyarısının ardından Ordu’nun Perşembe ilçesi Yeniköy Mahallesi’nde, yaklaşık 500 rakımlı bölgelerde üreticiler sabaha kadar bahçelerinde bekleyerek mücadele verdi. Lastik, saman ve fındık zurufu yakılarak yapılan dumanlama yöntemiyle soğuk hava sirkülasyonu engellenmeye çalışıldı.
“Kar Altında Kalan Fındık Dalları Risk Altında”
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
❝Rakımı 200-250’ye kadar tüm bölge, bin rakıma kadar ise tüm il kar altında kaldı. Fındık dalları ve çotanaklar karla kaplandı. Üreticilerimiz sigortası olsun ya da olmasın mücadele veriyor.❞
Soydan, şu anda üreticilerin tek amacının ürünü kurtarmak olduğunu ve bu süreçte herkesin özverili bir şekilde bahçesinde nöbet tuttuğunu belirtti.
"Sabaha Kadar Nöbetteyiz"
Fındık üreticisi Levent Kontaş (44), “Bahçede şu anda nöbet tutuyoruz. Gecenin ilerleyen saatlerine kadar lastik ve saman yakarak ürünümüzü kurtarmaya çalışacağız” dedi.
Mustafa Kontaş (71) ise “Zirai dondan korunmak için bahçede dumanlama yapıyoruz. Fındık bahçemizi gece boyunca korumaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.
Niyazi Namdar (21) da “Nisan ayında yağan kar sebebiyle çok tedirginiz. Lastik yakarak ürünümüzü don tehlikesine karşı korumaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Dumanlama ile Sıcaklık Dengesi Sağlanıyor
Zirai don riskine karşı kullanılan dumanlama yöntemi, hava sıcaklığını birkaç derece artırarak fındık dallarının donmasını önlemeyi amaçlıyor. Ancak uzmanlar bu uygulamanın geçici bir çözüm olduğunu, uzun vadede tarımsal sigorta ve iklim dirençli üretim modellerinin önem taşıdığını vurguluyor.