İlçede başlatılan uygulamayla hem hiç beyan vermeyenler hem de eksik bildirim yapanlar tespit ediliyor.
Trabzon’da belediyelerin en büyük gelir kaynaklarından biri olan vergiler için Ortahisar Belediyesi önemli bir denetim süreci başlattı. Belediyenin İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ile Mali Hizmetler Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen çalışmayla, ilçe genelinde emlak beyanı vermeyen ya da eksik veren mükellefler tespit edilecek.
İlk Etapta 5 Mahallede Başladı
Çalışmalar şu an için Akyazı, Yeşilova, Uğurlu, Çukurçayır ve 1 Nolu Beşirli mahallelerinde yürütülüyor. Belediyeye bağlı ekipler, bu mahallelerde parsel parsel araştırma yaparak emlak beyanı veren ve vermeyen kişileri kayıt altına alıyor.
Yapılan ön tespitlerde, bölgede yaklaşık %28 oranında kayıtsızlık olduğu belirlendi. Yani her 100 kişiden 28’inin hiç emlak beyanı vermediği ortaya çıktı.
Veriler Müdürlüklere Aktarılacak
Elde edilen veriler, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ile Mali Hizmetler Müdürlüğü’ne iletilecek. Bu birimlerde, ilgili mükelleflerin neden beyan vermediği ya da eksik verdiği analiz edilecek. Gerekirse mükelleflerle iletişime geçilerek eksikliklerin düzeltilmesi sağlanacak.
Sırada Tüm Mahalleler Var
Bu uygulama sadece 5 mahalleyle sınırlı değil. 6 aylık bir takvim içerisinde, Ortahisar’daki tüm mahalleler bu kapsamda taranacak. Her aşamada 5’er mahallelik gruplar halinde denetim yapılacak.
İkinci aşamada ise eksik beyan verenler incelenecek. Örneğin, 10 beyan vermesi gerekirken sadece 6 beyan veren mükellefler belirlenip kalan 4 beyanın neden eksik olduğu araştırılacak.
Amaç: Vergi Barışı ve Adaleti
Ortahisar Belediyesi, bu çalışma ile hem vergi gelirlerini artırmayı hem de vergide eşitliği ve şeffaflığı sağlamayı hedefliyor. Yetkililer, uzun vadede bu uygulamanın hem belediye bütçesine katkı sağlayacağını hem de kayıt dışılıkla mücadelede etkin bir yol olacağını vurguluyor.