Parol, parastemol etken maddesi ile üretilmekte olan analjezik (ağrı kesici) bir ilaçtır. Bu ilacın tablet, kapsül, toz ve çözelti formları bulunur. Bunlar Parol 500 mg, Parol Plus (250 mg), Parol Cold (325 mg kapsül), Parol Hot (250 mg / 500 mg toz) ve Parol 10 mg (çözelti)’dır. Parastemol etken maddesine sahip olan Parol muadili ilaçlar arasında ise Setamol, Tylol, Volpan, Parasedol, Sedalon, Tamol, Termacet, Kalmet ve Efpa tablet bulunmaktadır.
Parol Ne İşe Yarar? Parol Ne İçin Kullanılır?
Parol özellikleri, genel olarak hafif ve orta şiddetli ağrıların azaltılmasını sağlamaktadır. Bununla birlikte vücut ısısının bir miktar düşmesine yardımcı olarak yüksek ateş sorunu da bu ilaç sayesinde engellenebilir. Fakat bu ilacın şiddetli grip, çok yüksek ateş ya da sürekli ağrıların tedavisinde etkili olamaması söz konusudur.Adet sancısı, diş ağrısı, hafif romatizma ağrısı, hafif kas ağrısı ve baş ağrısı gibi sorunların tedavisinde kullanılan Parol, eklem şişmesi ya da çeşitli yaralanmalardan kaynaklanan ağrıları gidermemektedir.
Parol Nasıl Kullanılır? Parol Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Yeni nesil panelde masaüstü ve mobil aygıtlarda hızlı bir şekilde veri ekleyebilir ve düzenleyebilirsiniz.
Parol’un, yetişkinler ve çocuklar için tavsiye edilebilen bir ilaç olduğu bilinmektedir. Özellikle 12 yaşından küçük olan çocuklar bu ilacın likit formunu (Parol şurup) kullanabilirler. Bu yaş grubunun üzerinde olan çocuklar ve yetişkinler ise, sağlık sorununun genel durumuna göre uzman hekim tarafından belirlenen dozda ilaç kullanımı yapmaktadır.
Parol tablet, özellikle aç karnına kullanılmalıdır. Fakat tok karnına kullanılması da mümkündür. Tabletlerin çiğnenmeden ve ezilmeden, bol su ile yutularak kullanılması çok önemlidir. Bir dozun alınmasının üzerinden 4 – 5 saat geçmemiş ise diğer doz alınmamalıdır. İlacın yeteri kadar etki göstermemesi durumunda birkaç dozu birlikte almak ise kesin olarak yanlıştır. Ayrıca hastalık şikayetlerinin tamamen ortadan kalkması halinde Parol kullanımının kesilmesi tavsiye edilir.
Bazı ilaçlar, parastemol etken maddesi ile etkileşime girdikleri için bu ilaçla beraber kullanılmamaları gerekir. Bunlar arasında Granisteron, Tropisetron, Fenobarbital, Kloramfenikol, Rifampisin, Fenitoin, Varfarin ve Metoklopramid bulunmaktadır. Doğum kontrol ve alerji ilaçlarıyla da beraber kullanılamayan bu ilaç, şiddetli seviyede böbrek ve karaciğer rahatsızlığı olanlar, çok fazla alkol kullananlar ve diyabet hastaları tarafından kullanılmamalıdır.
Parol Yan Etkileri Nelerdir?
Parol yan etkileri, genel olarak doz aşımı yapıldığında ortaya çıkar. Bunların en yaygın olanları ishal, mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, baş ağrısı, sersemlik ve cildin bazı bölgelerinde kızarıklıktır. Ayrıca bronş spazmı (nefes darlığı), anemi, aşırı bulantı ve aşırı halsizlik gibi ciddi yan etkiler de ortaya çıkabilir.
Hamilelikte Parol Kullanılır Mı? Emzirme Döneminde Parol Kullanılır Mı?
Hamilelikte Parol kullanımı, uzman hekim kontrolünde gerçekleştirilebilir. Fakat ilacın içinde kafein maddesi bulunduğundan dolayı emzirme döneminde bu ilacı kullanmak doğru değildir. Çünkü kafein, emzirilen bebekte uyku düzensizlikleri ortaya çıkarabilmektedir.