Ergenlik dönemindeki hormonsal değişimlere bağlı olan ergenlik sivilceleri, daha farklı sebeplere bağlı olan sivilcelerden farklıdır. Ergenlik sivilcesi, özellikle 12 – 13 yaşında görülmeye başlar ve 17 – 18 yaşına kadar görülür. Farklı sebeplerden kaynaklanan sivilcelerin ise yaklaşık olarak 35 – 40 yaşlarına kadar ortaya çıktığı görülebilir.

Sivilce Neden Olur? Sivilcenin Nedenleri Nelerdir?

Bundan dolayı “Sivilce neden olur?” ya da “Sivilcenin nedenleri nelerdir?” gibi sorular sorulmaktadır. Sivilcenin nedenleri, genel olarak şöyle sıralanabilmektedir:

  • Kıl köklerindeki yağ dokularının (pilosebase bölgesinin), ergenlik döneminde çok fazla salgılanan androjen hormonlar tarafından uyarılması.
  • Aşırı yağlı olan bir cilde sahip olmak.
  • Nem oranı aşırı olan yerlerde bulunmak.
  • Güneş ışığı altında uzun süre bulunmak.
  • Kozmetik ürünlerini çok fazla kullanmak.
  • Cildin çok yağlı olmamasına rağmen, ölmüş deri hücrelerinin ve ciltte biriken yağların gözenekleri doldurması.
  • Çıkmış olan bir sivilcenin sıkılarak patlatılması ile gelişen tahriş.
  • Adet döneminde ortaya çıkan hormonsal değişiklikler.
  • Hamilelik döneminde ortaya çıkan hormonsal değişiklikler.
  • Aşırı stres.

Sivilce nedenleri arasında en önemli ve etkili olanı, ergenlik döneminde bazı hormonların aşırı salgılanmasıdır. Bu durumdan kaynaklı olarak kişinin cildindeki yağ bezlerinde gereğinden fazla yağ salgısı ortaya çıkar. Fazla salgılanan yağ, cilt üzerinde şişkinliğe sebep olunca cildin bu bölümünde ölü deri hücreleri birikir ve sivilce büyümeye devam eder.

Aynı zamanda siyah nokta ya da beyaz nokta olarak bilinen komedon şişliklerinin sebebi de bunlardır. İltihaplı sivilce ya da iltihaplı akne olarak bilinen papül, püstül ve nodül durumları ise, yağ fazlalığının bulunduğu bölgede bakterilerin üremeye başlamasıyla alakalıdır. Papüller kırmızı renkli ve püstüller sarı renkli sivilcelerken nodüller ise oldukça büyük boyutlu olan sert ve renksiz sivilce türüdür.

Sivilcenin en fazla görüldüğü yerlerin başında ise yüz, sırt ve göğsün orta bölümü bulunmaktadır. Ayrıca bu bölgelerin, vücutta en fazla terleyen bölgeler olması da akne gelişiminde etkilidir. Ergenlik sivilceleri dışında, ergenlik dönemini çoktan bitirmiş olan kişilerde de kozmetik ürünlerinin çok fazla kullanılmasına bağlı olan sivilceler ortaya çıkmaktadır. Besin takviyesi olarak alınan B vitamini kapsüllerinin, kortizon ilaçlarının ya da doğum kontrol haplarının uzun süre kullanılması da sivilce sorununa sebep olabilir.

Sivilce Nasıl Geçer? Sivilce Nasıl Tedavi Edilir? Sivilce İzi Nasıl Tedavi Edilir?

 Sivilce tedavisi, genel olarak hastanın kişisel bakımı aracılığıyla gerçekleştirilir. Fakat “Sivilce nasıl geçer?” sorusunu soranlar, bu tedavinin sadece 1 – 2 hafta içinde en iyi sonucu vermesini beklememelidir. Cildin esnekliğini sağlayan yağlı sebum dokusunun dengeli bir halde çalışmasını sağlamak ve gözeneklerde bulunan ölü derileri tamamen giderebilmek için sabırlı olmak gerekir.

Abur cubur, çerez ya da aşırı yağlı yemekleri daha az tüketmek ile beraber, cilt temizliğine özen göstermek ve hatta bir dermatoloğun tavsiye ettiği ilaçları düzenli olarak kullanmak oldukça önemlidir. Sivilce tedavisi için üretilmiş olan özel sabunlar, kremler ya da haplar bir dermatolog tavsiyesi ile satın alınıp kullanılmalıdır. Ayrıca sivilce evde çözüm yöntemleri ile giderilemeyebilir.

Uzun süre geçmesine rağmen artmaya devam eden sivilce sorunu için mutlaka bir dermatoloğa başvurulması tavsiye edilir. Sivilceler iyileştikten sonra ortaya çıkabilen sivilce izleri ise kimyasal peeling ya da lazer peeling gibi farklı yöntemlerle giderilebilmektedir. Dolayısıyla sivilceye iyi gelen besinler olarak bilinen gıdalarla sivilce tedavisi yapmayı denemek yerine tıbbi yöntemlerin uygulanması daha doğrudur.