Taksim Cumhuriyet Müzesi İstanbul Taksim Cumhuriyet Meydanı'nda açıldı. Meydanın sembol yapılarından Taksim Maksemi (sarnıç), İBB Mirası'nın restorasyon ve yeniden işlevlendirme çalışmalarının ardından 8 Haziran'da İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Cumhuriyet Müzesi olarak kapılarını açtı.

Basın açıklamasına göre, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılına hediye edilen müze, kapsamlı içeriği, koleksiyonu ve bağımsızlıktan Cumhuriyetin kuruluşuna kadar uzanan etkinlikleriyle Cumhuriyet ruhunu meydana taşıyacak.

Türkiye'nin ilk modern meydanlarından biri olan ve Cumhuriyet Anıtı ile Kurtuluş Savaşı'nı ölümsüzleştiren Taksim Cumhuriyet Meydanı, 8 Ağustos 1928'de açıldı ve bunu pekiştirerek İstanbul'un en önemli buluşma yerlerinden biri olmaya devam edecek. Açıklamada, Cumhuriyet Müzesi ile özdeşleştiği belirtildi.

Osmanlı padişahı I. Mahmud tarafından 1732-33 yılları arasında yaptırılan Taksim Maksemi, Osmanlı mirasına adını veren yapı olmasının yanı sıra yüzlerce yıl boyunca şehrin su ihtiyacının karşılanmasında etkin rol oynamış önemli bir Osmanlı mirası yapısı olarak da öne çıkıyor. kare.

Türkiye'nin çevre festivali 'ÇEVREFEST' Ankara'da başladı Türkiye'nin çevre festivali 'ÇEVREFEST' Ankara'da başladı

Yaşlanması nedeniyle dayanıklılığını kaybetmeye başlayan tarihi yapı korunurken, restorasyon sürecinde orijinal dokusu da ortaya çıkarıldı.

Son yıllarda İBB Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi olarak kent halkını ağırlayan Taksim Maksemi, bu çalışmalar kapsamında Taksim Cumhuriyet Müzesi'ne dönüştürüldü.

Müze, Cumhuriyetin değerlerini ve başarılarını yansıtan kapsamlı içeriğiyle ziyaretçilerine Kurtuluş Savaşı'ndan Cumhuriyetin kuruluşuna kadar bir yolculuk sunuyor.

Osmantan Erkır ve Şişli'deki İBB Atatürk Müzesi, İBB İtfaiye Müzesi Cer Koleksiyonu ve İBB Atatürk Kütüphanesi Kent Müzesi Koleksiyonu'nun katkılarıyla oluşturulan müze, Atatürk'ün şahsi eşyalarının yer aldığı koleksiyonuyla ziyaretçilerine özel bir deneyim mekanı olmayı hedefliyor. mareşal üniforması, botları, triko kazağı ve şapkası gibi.

Taksim Cumhuriyet Müzesi, Pazartesi hariç her gün 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Taksim Maksemi

Osmanlı döneminde İstanbul'un su ihtiyacı Halkalı Su Tesisleri, Kırkçeşme Tesisleri, Üsküdar Su Tesisleri, Hamidiye Su Tesisleri ve Taksim Su Tesisleri gibi su boru hatlarıyla karşılanıyordu.

Bu boru hatları aracılığıyla kaynaktan alınan temiz su, su kemerleri ve kanallar yardımıyla şehre getiriliyor, çökeltme havuzlarında bir süre dinlendirilip temizlendikten sonra maksemlere dağıtılıyordu.

Maksem'e su, Sultan Mahmut Kemeri ile Maslak, Derbent, Ayazağa, Zincirlikuyu ve Mecidiyeköy'e kadar 25 kilometre mesafeden ulaştırıldı. Su, daha sonra Taksim'e ulaşacağı Harbiye Mahallesi'ndeki bir tankta toplandı.

Sekizgen planlı ve iki katlı olarak tasarlanan Taksim Maksemi, şehre verilen suyun dağıtıldığı yapıdır.

Editör: Didem Bektaş