Tatil sezonu herkes için kaçınılmazdır. Böyle zamanlarda kendimize mola vermemiz her anlamda önemlidir. Sosyal medya ve akıllı telefonlardan bu dönem biraz uzaklaşmak mümkün olabilir. İşte, tatillerde sosyal medya kullanımı konusunda verebileceğimiz en iyi 9 tavsiye!

Tatilde evinizde dinlenebilir, aile, akraba ve arkadaş ziyareti yapabilir, gezi turlarına katılabilir, sosyalleşebilir, sanatsal ve kültürel faaliyetlerde bulunabilir, spor yapabilirsiniz.

Tatillerin stresli olabileceği bir sır değil. Sosyal medyayı da eklediğinizde bu stres katlanarak artabiliyor.

Bu tatil sezonunda sakinliği nasıl yeniden kazanacağınızı açıklıyoruz: Elbette sosyal medyaya ve teknolojik cihazlara biraz ara vererek...

Sosyal medya ve stres

Tatillerde sosyal medya kullanımı ve stres üzerine çok fazla araştırma yok.

Ancak sosyal medya ve tatillerin ayrı ayrı ruh halimizi nasıl etkilediğine dair giderek artan sayıda veri var.

2017'deki araştırmalar, sosyal medya kullanımının artan zihinsel sağlık sorunlarının bir göstergesi olmadığını ve sosyal medya kullanımı ve stresle ilgili endişelerin "yersiz" olduğunu gösterdi.

Ancak diğer çalışmalar bununla çelişiyor.

2018 yılında 143 üniversite öğrencisiyle yapılan küçük bir çalışma, sosyal medya kullanımını sınırlamanın depresyon ve yalnızlık duygularını azaltabileceğini gösterdi.

Tatiller ve stres

Bu konuda bir anket yapıldı. Ankete katılanların yüzde 64'ünün "tatil hüznü" hissettiğini, yüzde 24'ünün ise "tatillerin onları çok etkilediğini" söylediğini ortaya koydu.

Tatil hüznü şöyle hissedilebilir:

  • Tükenmişlik
  • Tansiyonda değişiklik
  • Yalnızlık hissi
  • İzolasyon

Keder ve kayıp bu duyguları şiddetlendirebilir.

Aynı zamanda keder veya kayıp duyguları nedeniyle tatilleri kutlamak istemediğini söyleyen insanlar da olmaktadır.

Tatillerde sosyal medya kullanımı konusunda klinik psikologlar özetle şunları söylüyor:

"Tatiller, dekorasyon, bir araya gelme ve sevdiklerinizle vakit geçirme zamanıdır. Aynı zamanda insanların kendilerini yalnız ve yalıtılmış hissettikleri bir dönem de olabilir. Sosyal medya duygularımızı birçok yönden güçlendirebilir."

Sosyal medyanın tatil sırasında stresi, izolasyonu ve fırsatları kaçırma korkusunu artırabileceği fikrini destekleyen bir araştırma olmasa da uzmanlar bunun mümkün olduğunu söylüyor. İşte, sosyal medya kullanımı konusunda önemli uyarılar!

Sosyal medya yıkıcıdır

Uzmanlar, anlık bildirimlerin tatillerle ilgili sürekli bir hatırlatma akışına dönüşebileceğini söylüyor. Anlık bildirimler, telefonlarını kullanmayan kullanıcıların, telefonlarına bir ses veya titreşim göndererek önemli bir gönderiyi kaçırmamalarını sağlayabilir, bu da kişinin işte veya oyunda kesintiye uğramasına neden olabilir.

Yakın zamanda bir ayrılık yaşadıysanız, sevdiğiniz birini kaybettiyseniz veya düşük yaptıysanız bu size büyük bir darbe gibi gelebilir.

Sosyal medya anın tadını çıkarmamızı engelliyor

Yılbaşı arifesinde evcil hayvanınızla evde film keyfi yapabilir, büyüklerinizi ziyaret edebilir ve etkinliklere katılabilirsiniz. Ancak sosyal medya akışına kapılmak sizi bu keyiften mahrum bırakacaktır.

Karşılaştırma neşeyi çalar

Uzmanlar, sosyal medyanın "sürekli olarak kendimizi dünyayla karşılaştırmamız, kıyaslamamız ve yargılamamız için bir alan yarattığını" söylüyor.

Bungalovlarda Kış Masalı: Sapanca’da Kar Altında Bir Hafta Sonu Bungalovlarda Kış Masalı: Sapanca’da Kar Altında Bir Hafta Sonu

Tatillerde sosyal medyanın neden olduğu sorunlardan nasıl kaçınılır?

Tatilleri seviyor olsanız da, strese girseniz de, ortada bir yere düşseniz de, kendi konfor ve neşe versiyonunuzu hissetmeyi hak ediyorsunuz.

Tatilinizin tadını çıkarabilmeniz için sosyal medyanın olumsuz etkilerinden nasıl kaçınabileceğinizi burada bulabilirsiniz.

  • Nedenine odaklan
  • Minnettarlığı yeniden hatırlayın ve sevdiklerinizi tekrar ziyaret edin
  • Çevrimdışı sınırlar belirleyin ve bunlara bağlı kalın
  • Olumsuz duyguları ortaya çıkaran geçmiş gönderileri kaydırın
  • Sosyal medya kullanımını azaltın
  • Kendinize sosyal medyanın öne çıkan bir makara olduğunu hatırlatın
  • Başkalarını kontrol edin
  • Günümüzde ve anda kalın
  • Harekete geçin.
Editör: Didem Bektaş