Trabzon hasır bilezik, tüm Türkiye'de bilinen en meşhur kuyumculuk ürünlerinin başında geliyor. Gelin, bu sanatı Trabzonlu ustalarından dinleyelim...

Türkiye'de ve hatta dünyada dahi bilinen meşhur Trabzon hasır bilezik, Trabzonlu ustaların işini sanata dönüştürmesi ve büyük bir tutkuyla yapması sonucu ortaya çıkıyor. Trabzon'un ve Karadeniz'in meşhur hasır bileziğinin 1700'lü yıllara dayandığını biliyor muydunuz?

Trabzon hasır bileziği, kentin ekonomisine önemli bir katkıda bulunurken, aynı zamanda kültürel bir mirası da. Pek çok ilimizde yapılan düğün, nişan gibi özel törenlerde Trabzon hasır bilezik ve takıları öne çıkıyor. İşte, işini sanata dönüştüren Trabzonlu hasır bilezik ustalarından etkileyici açıklamalar...

TRABZON HASIR BİLEZİK USTALARI, İŞİN İNCELİKLERİNİ ANLATIYOR

Trabzonlu hasır ustalarından Yusuf Semiz, bu alanda çırak yetişmediğini, oysa bu işte gelecek olduğunu dile getiriyor. İtinayla el emeği göz nuru hasırları işlediklerini anlatan usta, hasır kuyumculuk işçiliğinde çırak bulmanın çok zor olduğundan yakınıyor.

Ustalardan İhsan Sak ise altın fiyatındaki artışın hasır bilezik müşterilerini azalttığına dikkat çekti. "Kuyumcular da talep azaldıkça ustalara daha az uğrar oluyor" diyen Sak, hasırın pahalı bir ürün olsa da, eskiden her gelinde mutlaka hasır takı olduğunu hatırlattı. Örme, tel ve tokalama işlemlerinin itinayla ve tutkuyla yapıldığından da bahsetti.

Barış Kahvecioğlu da Trabzon hasır bilezik ustalarından. Yıllardır bu işle uğraştığını, hasır üretmenin el işçiliği isteyen bir iş olduğunu söyledi. Dünyada sadece Trabzon'da yapılan hasır bilezik ve hasır takıların üretimine yetişecek eleman azlığı yaşanıyor ne yazık ki.

Hasır takıların mantığı, eski çağlardaki zırhlardaki örgü tekniğinden geliyor. Trabzon Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Ali Yazıcı ise, Trabzon hasır bileziğinin piyasada en çok satan ve coğrali işareti olan bir ürün olduğunu açıklıyor. Trabzon'da bacasız fabrika olarak da nitelendirilen hasır işçiliği, çırak ve usta yetersizliği nedeniyle tehlike altında.

Murat Aktürk ise, "Türkiye’de şu an üç tane el sanatı kaldı üçü de Trabzon’da üretiliyor. Bunlar hasır bilezik, kazaziye ve telkare." açıklamasında bulundu. Fakat her geçen gün bunları üreten işçi ve emekçilerin azaldığından yakındı.