Beklenmedik bahar karları yüksek rakımlı bölgeleri kaplıyor: Mayıs ayında Trabzon ve bazı bölgelerde kar yağışı etkili oldu.

Mayıs ayı ortalarında şaşırtıcı bir şekilde gelişen hava olayları, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde kar yağışı ile yaklaşan yaz mevsimine meydan okudu.

Baharda Beklenmedik Kar Yağışı Trabzon ve Ülkenin Doğu Kesimini Vurdu

Kar yağışı yüksek rakımlı bölgeleri kaplayarak manzaraları kış harikalarına dönüştürdü, ancak aynı zamanda hem turistlerin hem de halkın seyahat planlarını aksattı.

Mayıs ayında yaz geldi, gelecek derken görülen yoğun kar yağışı, Trabzon Bayburt sınırındaki Haldizen Vadisi'ni beyaza bürüdü. Burada yemyeşil bitki örtüsüyle ünlü 1900 rakımlı Demirkapı Yaylası, bölgeye yağan kar yağışıyla beyaz bir örtüye büründü.

Karlı hava, Dipsiz Göl, İkiz Göl, Kara Göl, Sarıçiçek Gölü, Pirömer Gölü, Aygır Gölü ve Balıklı Göl'ü kapsayan 2.740 rakımlı Yedigöller bölgesini de etkiledi. Kış sezonundan beri devam eden kar yağışı nedeniyle yollar geçilmez hale gelirken, belediye ekipleri ulaşımı yeniden sağlamak için kapatılan yolları açma çalışmalarına hız verdi.

Kar yağışı yurdun doğusu ve merkezine kadar etkisini gösterirken, yüksek kesimlerin beyazla kaplandığı Erzurum, Ardahan, Amasya, Kars, Muş, Karabük, Çankırı, Kastamonu, Bolu, Düzce, Sakarya ve Van'da da etkili oldu.

Kastamonu'da kar yağışı nedeniyle çok sayıda aracın Tosya yolunda mahsur kalması üzerine otoyol ekipleri yol temizleme çalışması başlattı.

Kar yağışı ülke genelindeki kayak merkezlerinde de heyecanı yeniden canlandırdı. Ülkenin en önemli kayak merkezlerinden Palandöken'e ev sahipliği yapan Erzurum'da kayak pistleri karla doldu. Kars'ın Sarıkamış ilçesinde ve Bolu'nun Kartalkaya'sında da benzer manzaralar yaşandı.

Trabzon ve Karadeniz'de hava sıcaklığı artacak Trabzon ve Karadeniz'de hava sıcaklığı artacak

Öte yandan beklenmedik kar yağışı macera tutkunlarının planlarını bozarken, Ağrı Dağı'na tırmanmaya çalışan dokuz Rus dağcı, olumsuz hava koşulları nedeniyle geri çekilmek zorunda kaldı.

Tüm hazırlıklara ve tecrübeli dağcı Cuma Saltık'ın yönlendirmesine rağmen dağcılar yoğun sis ve kar fırtınası nedeniyle 4.800 metredeki tırmanıştan vazgeçmek zorunda kaldı.

Editör: Didem Bektaş