Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, bahar aylarının gelmesiyle birlikte polen yoğunluğunda belirgin bir artış yaşandığını belirterek, alerjisi olan bireylerin özellikle rüzgârlı ve lodoslu günlerde açık havada bulunmaktan kaçınmaları gerektiğini söyledi.

Uluslararası Karadeniz Eğitim Bilimleri Kongresi, Trabzon Üniversitesi’nde Başlıyor Uluslararası Karadeniz Eğitim Bilimleri Kongresi, Trabzon Üniversitesi’nde Başlıyor

Doğanın canlandığı bu dönemde polen alerjisi yaşayan bireylerin şikâyetlerinde artış gözlemlendiğini ifade eden Özlü, ❝Özellikle sabah saatlerinde polenler havada yoğunlaşıyor. Bu nedenle dış ortamdan mümkün olduğunca uzak durulmalı❞ uyarısında bulundu.

❝Alerjik semptomlarda ciddi artış var❞

Alerji şikâyetiyle başvuran hastaların çoğunda hapşırma, burun-geniz akıntısı, tıkanıklık, gözlerde kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtiler görüldüğünü belirten Özlü, alerjik astımı olan bireylerde ise nefes darlığı, öksürük, hırıltılı solunum ve balgam çıkarma gibi şikâyetlerin öne çıktığını söyledi.

Bu semptomların hem gündüz hem gece saatlerinde artabildiğini vurgulayan Özlü, mevsim geçişlerinde tedavi düzenlemesinin önemine dikkat çekti.

❝Tedaviyle bu dönemi rahat geçirebilirler❞

❝Alerjik nezle ya da astım tanısı konmuş bireylerin, bahar aylarına girmeden önce ilaç tedavilerini düzenlemeleri gerekir. Eğer mevcut tedavi yetersizse, yeniden değerlendirme yapılarak ilaçlar güncellenmeli. Uygun tedaviyle bu dönemi rahat ve huzurlu geçirmek mümkün❞ dedi.

❝Yeşil alanlar ve kırsal bölgeler tetikleyici olabilir❞

Prof. Dr. Özlü, polenlerin genellikle çiçekli bitkiler, ağaçlar ve otlardan kaynaklandığını, bu nedenle park, bahçe ve kırsal bölgelerde uzun süre kalmanın alerjiyi tetikleyebileceğini ifade etti.

Ayrıca havadaki nem ve sıcaklık değişimlerinin, ev tozu akarları ve mantar sporlarının yoğunluğunu da etkileyebileceğini vurgulayan Özlü, alerjisi olan bireylerin kapalı ortamlarda da dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.