Doğu Karadeniz kıyı şeridi boyunca yapılan deniz doldurma işlemi, bölgenin doğasına ve halkına zehir mi saçıyor? İşte korkutan detay!

Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde düzenlenen bir konferansta bu konu gündem oldu. Konferansa 85 üniversiteden 400'e yakın bilim insanı katıldı. Deprem ve yıkıcı afetlere karşı yapıların dayanıklılığını artıracak teknolojiler hakkında görüşmeler yapıldı. Konferansta ele alınan bir konu da deniz dolgusu alanları oldu.

Trabzon'da Korku Dolu Anlar! Binaya Yıldırım Düştü Trabzon'da Korku Dolu Anlar! Binaya Yıldırım Düştü

DOĞU Karadeniz'de kıyı şeridini genişletmek için yapılan deniz dolgu alanları ve dere yataklarına kontrolsüzce dökülen hafriyat atıkları, adeta ölüm tehlikesi saçıyor! Bilim insanlarına göre bu kimyasal içerikler denize ve içme suyuna karışabiliyor. Hem insana hem doğaya zarar veriyor.

Bu nedenle hafriyatların ayrıştırılması ve atık alanlarında depolanması şart. Trabzon'daki deniz dolgu alanlarında oluşan ağır metaller arasında asbest, kurşun ve cıva var.

Konferansta ortaya çıkan gerçekler sonucunda özet şu şekilde...

Çok yıllık binalarda asbest ve ağır metallere rastlanabiliyor. Öte yandan deniz doldurma işlemiyle kara alanlarının artırıldığı Trabzon ve Karadeniz illerinde bu riskli maddeler etrafa yayılarak tehlike saçıyor. Ayrıca dere yatakları bu atıklarla kaplandığında, ileride taşkın gibi afetlere yol açabiliyor. Deniz dolgusu yapılırken dolgunun zararlı malzemelerle yapılmaması da önemli. Tarım toprağı en masum malzeme. Trabzon'da alan problemi varken tüm bunlara dikkat edilmelidir.