İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen yoğun mücadele kapsamında yaklaşık 7 bin dekarlık alanda ilaçlama çalışması yapıldı.
Uzak Doğu kökenli zararlı, özellikle fındık dallarını içten kemirerek kurutmasıyla tanınıyor. Trabzon’da ilk kez 2016 yılında Esiroğlu Mahallesi çevresinde tespit edilen böcek, yıllar içinde birçok üreticiyi ciddi zarara uğrattı.
❝Mücadelenin Son Evresindeyiz❞
Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, yürütülen çalışmaların etkili olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
❝Bölgemize ilk olarak İstanbul’dan geldiği düşünülüyor. 8-10 yıllık bir hikayesi var ama artık mücadelenin son evrelerine geldik. Dirençli bir zararlı ancak Bakanlığımızın desteğiyle yürüttüğümüz ilaçlama çalışmaları sonuç vermeye başladı❞.
Kaplan, turunçgil uzun antenli böceğinin fındık ağacını içeriden kemirerek kuruttuğunu, diğer zararlılardan farklı olarak ağacın özüne saldırdığını belirtti.
Üreticiler Ağaçlarını Sökmek Zorunda Kalmıştı
Geçmiş yıllarda “Drakula”nın yoğun zarar verdiği bazı bölgelerde, üreticiler çaresiz kalmıştı. Özellikle 2016-2019 yılları arasında, Trabzon’da yaklaşık 15 fındık üreticisi, zararlı ile baş edemeyerek yüzlerce dönümlük fındık arazisinde ağaçlarını söktürmek zorunda kalmış, sökülen fındık ocakları da imha edilmişti.
Resmî Destek Sağlanmıştı
24 Ekim 2019 tarihli Cumhurbaşkanı kararı ile turunçgil uzun antenli böceğiyle mücadele kapsamında zarar gören üreticilere tazminat desteği sağlanmıştı.
Yetkililer, zararlının biyolojik yapısının detaylı şekilde incelendiğini, özellikle ses ve titreşimden etkilenerek otlar arasına gizlenme eğilimi gösterdiğini ve sadece fındık ağaçlarına yumurta bıraktığını belirtti.