Geçtiğimiz hafta Trabzon Limanı'na demir atan Barbaros Hayrettin Paşa sondaj gemisi, Sürmene açıklarında petrol aramaya hazırlanıyor. 84 metre uzunluğunda 4 bin 711 groston ağırlığındaki geminin Sürmene ilçesi açıklarında petrol arama faaliyetlerinde bulunacağı ifade edildi.
Sürmene açıklarında sondaj kuyusu açıldı
Trabzon Limanına 2 Kasım Çarşamba günü demir atan Barbaros Hayrettin Paşa Sismik Araştırma Gemisi bir müddet daha Trabzon Limanı’nda demirli kalacağı ve bu süre zarfında burada lojistik ihtiyaçlarını karşılamaya devam edecek. Sondaj gemisinin Trabzon Limanı'ndan ayrılması sonrasında Karadeniz’de sismik araştırmaları derinleştirileceği öğrenildi. Öte yandan 2010-2011 yıllarında Sürmene-1 derin deniz sondaj kuyusu açılmış, yaklaşık 3 bin 500 metreye inildiğinde dönemin TPAO Genel Müdürünün çamur analizlerinden petrol emarelerine rastlandığı ifadeleri basında yer almıştı.
Trabzon açıklarındaki arama faaliyetleri devam ediyor
Bölgede Azerbeycan ve Romanya petrol kuşaklarının benzeri bir petrol kuşağına ulaşılabileceğine işaret ediliyor. Türkiye'nin Karadeniz sahillerinde daha önce petrol ve doğalgaz araması yaptığı ve açtığı kuyuların haritası Öte yandan Türkiye'nin karada ve denizde gaz ve petrol aramaları hız kesmeden sürüyor.
Doğu Karadeniz'de 8 milyon varil olduğu tahmin ediliyor
TPAO tarafından 2021 yılında 112 kuyunun sondajını tamamlandı. 2022 yılında ise 150 kuyunun sondajının tamamlanmasını hedefleniyor. Çukurova petrol sahasında rezerv değeri yaklaşık 800 milyon dolar olan petrol keşfi bu yıl gerçekleştirildi. Bölgedeki üretilebilir petrol rezervinin yaklaşık 8 milyon varil olduğu tahmin ediliyor.
Petrol rezervi aramaları tamamlandı
Bunun yanı sıra Şırnak-Şehit Esma Çevik petrol sahası şu ana kadar 2022 yılında dünyada yapılmış en büyük ilk 10 keşif arasında yer alarak dikkat çekiyor. TPAO, son yıllarda hem karada hem de denizde arama çalışmalarına ağırlık vererek, sadece 5 sene önce günlük 37 bin varil olan yurt içi hidrokarbon üretimini bugün itibarıyla 65 bin varil seviyelerine taşıdı. Ayrıca kara alanlarında yapılan çalışmalarda son 3 yılda toplam 223 milyon varil petrol eş değeri yeni rezerv bulundu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, kara alanlarında yapılan çalışmalarla son üç yılda 223 milyon varil petrole eşdeğer rezerv bulunduğunu kaydetti. Söz konusu keşif miktarı şu anki piyasa koşullarında yaklaşık 21 milyar dolara denk geliyor. Ayrıca 223 milyon varillik petrol keşfi, Türkiye’nin 225 günlük tüketimini de karşılayabiliyor. 2023'ün ilk çeyreği itibariyle Bakü-Tiflis-Ceyhan hattından taşınan petrol miktarının günlük 600 bin varilden 1 milyon varile çıkarılması hedefleniyor.