Türk Macar Dostluk Anıtı, Trabzon Ganita mevkiinde ziyarete açıldı. İşte, söz konusu anıtın kentte yarattığı coşku ve anıtın temsil ettiği değerler!

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Türkiye ile Macaristan arasındaki dostluk ve kardeşliğin önemini vurguladığı açılış konuşmasında, Ganita'da çok daha önceden yapılan anıta, Türk-Macar dostluk anıtının ilave edildiğini belirtti. Anıtın kuruluşunun 25. yılı anısına alana yerleştirilen dostluk anıtı bugün ziyarete açıldı.

Trabzon, asırlardır pek çok medeniyete ve kültüre ev sahipliği yapmıştır. Türk Macar Dostluk Anıtı ve Parkı'nın kente kazandırılması gurur vericidir. Türk Macar ilişkileri Osmanlı'da Sultan Süleyman devrine ve daha öncesine dayanıyor.

1994 yılında Macaristan Zigetvar'da Kanuni Sultan Süleyman Anıtı ve bir dostluk parkı açılmıştı.

Trabzon Belediyesi ile Zigetvar Belediyesi arasında kardeş şehir ilişkileri o yıllarda başlamıştı.

Zorluoğlu, bugün eklenen anıt ile Ganita'daki düzenlemenin anlamlı bir eser kazandığını vurguladı. Macar yetkililerden gelen desteğin anlamından bahseden Başkan, "Türk-Macar Dostluk anıtı ve bu güzel parkın her iki ülke ve her iki şehir arasındaki olumlu ilişkilere katkı yapacağına olan inancımla tekrar hayırlı olsun diyorum" dedi.

Macaristan Ankara Fahri Konsolosu Umut Durbakayım da açılış konuşmasında, iki ülke arasındaki sıcak ilişkilere değindi. Trabzon ve Zigetvar şehirleri 1998 yılında kardeş şehir ilan edilmiştir. Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis ise, "Trabzon'u Zigetvar'a götüremesek de Zigetvar'ı Trabzon'a getirdik" sözleriyle buradan bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi ve duygularını açıkladı.