İYİ Parti'nin önerisi AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Meclis kürsüsünde konuşan İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın hükümet yetkililerine yüklendi.  Milletvekili  Aydın, "AKP iktidarı, fındık üreticisine üvey evlat muamelesi yapmıştır. Üreticinin hak ve hukukunu koruyan, destek sağlayan, fiyat politikalarında önemli rol oynayan FİSKOBİRLİK'i saf dışı bırakarak üreticiyi yalnızlaştırmıştır" dedi.

ÜRETİCİ ÇİLE ÇEKİYOR

Önergenin gerekçesini açıklayan İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın, şöyle konuştu: "AKP iktidarı ne yazık ki fındık üreticisine üvey evlat muamelesi yapmıştır. Fındık üreticisi Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a hem küskün hem de kızgındır. AKP, 2002 yılında iktidara geldikten sonra FİSKOBİRLİK'i etkisiz hale getirmiştir. Üreticinin hak ve hukukunu koruyan, destek sağlayan, fiyat politikalarında önemli rol oynayan FİSKOBİRLİK'i saf dışı bırakarak üreticiyi yalnızlaştırmıştır. Fındık üreticisini TMO'ya mahküm ettiniz. Hayatında hiç fındık bahçesi görmemiş Toprak Mahsulleri Ofisi çalışanları ne yazık ki fındık alımında görevlidir ve randıman bakmaktadır, fındığın nem oranına bakmaktadır. Haliyle, fındık üreticisi çile çekmiştir, sağlıklı bir diyalog kurulamamıştır.

FERRERO'YA TESLİM EDEMEZSİNİZ

İktidar, milli ve yerli ürünümüz olan fındığı gayrimilli şirket olan Ferrero'ya teslim etmiştir. Acaba, FİSKOBİRLİK'i etkisiz hale getirmenin sebebi İtalyan şirket Ferrero'ya fındık piyasasını ve sektörü teslim etmek midir? 2023 yılında yapılan rekolte açıklamasında 720 bin ton rekolte açıklaması var ama pazara inen fındığın kilogram tutarı 360 bin kilogram yani yüzde 50,2 yanılma var. Böyle bir yanılma olabilir mi? Tarım Bakanı'nı buradan uyarıyorum: Amaç, İtalyan şirket Ferrero'ye düşük fiyatla fındık alımı sağlamak mı? İşte emeğin üzerinde Ferrero şirketinin tepindiğini hep birlikte gözlemliyoruz. Fındık üreticisini İtalyan Ferrero'ye teslim etmeyiniz, teslim edemezsiniz."

AMAÇ ÜRETİCİYE SAHİP ÇIKMAK

Milletvekili Aydın, Meclis kürsüsündeyken, AK Parti Ordu Milletvekili Mustafa Hamarat’ın 'şov yapma' şeklindeki sözlerine de sert cevap verdi. Milletvekili Aydın şu ifadeleri kullandı: Buradaki hatip bir az önce buradan şov izlediğini söyledi. Fındık üreticilerinin hakkını, hukukunu savunmak, fındık üreticilerini İtalyan şirket Ferrero'ya teslim etmemek için şov da yaparız gerekirse davul, zurna, kemençe ile horon da teperiz. Burada amaç fındık üreticilerine sahip çıkmaktır. Ben şunu teklif ediyorum. Dedim ki Tarım Bakanlığının bir fındık politikası uygulaması lazım.

Ahmet Metin Genç zabıtaları unutmadı Ahmet Metin Genç zabıtaları unutmadı

TMO NE ANLAR FINDIKTAN

FİSKOBİRLİK yönetim kurulu başkanı orada. Sayın başkan, siz iktidara geldikten sonra FİSKOBİRLİK etkisiz hale getirildi mi? Neden getirildi? Amaç neydi? Şuanda fındık üreticilerini kime teslim ettiniz? TMO'ya teslim ettiniz. TMO ne anlar fındıktan. Konuşmamı dinlediyseniz TMO'nun hiç Karadeniz'den olmayan çalışanları fındık randımanı bakmaya geliyorlar. Sayın vekilim neyden bahsediyorsunuz?

FINDIĞA 200 TL VERİN HORON TEPELİM

Söylemedim ama şimdi söyleyeceğim. Fındık üreticisi ile dalga geçiyorsunuz. Emeğini yiyorsunuz, bizi şov yapmakla suçladınız. Şuraya yaş fındıkla kuru fındığı getirmenin şov yapmakla ne alakası var? Bakın AK Parti iktidarını ve sizi uyarıyorum. Şayet iş şov yapmaya gelirse o zaman şov yapmasını da biliriz. Verin fındığa 200 TL fiyat horon tepelim.
 

Editör: Haber TS