Son günlerin en çok konuşulan konusu hiç şüphesiz yeni çıkan basın yasası. Birkaç gün önce mecliste oy çokluğuyla kabul edilen yasa vatandaşlar, basın mensupları ve hukukçular tarafından tepkiyle karşılandı. Özellikle 29.maddesinde bulunan yalan haber yayma suçunun 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak olması her kesimi çileden çıkarmış durumda. 

NEDİR BU SOSYAL MEYDA YASASI?

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Dezenformasyon Yasası ile internette hizmet veren platformlara, yayıncılara ve servis sağlayıcılarına çeşitli yükümlülükler getirilmesi planlanıyor. Sosyal medya yasa teklifi ile; sahte isim ve hesaplarla yasa dışı içerik oluşturup paylaşma, farklı siyasi düşüncedeki kişilere, herhangi bir alanda rakip olarak gördüklerine, farklı dinlere veya milletlere yönelik küfür, iftira veya hakaret etmek, karalamak ya da itibarsızlaştırmak, nefret ve ayrımcılığa zemin oluşturmayı ortadan kaldırmayı hedefliyor. Açıkcası sosyal medya üzerinden her türlü nefret ve saldırı söyleminin önüne geçebilmek için böyle bir yasa gerekliydi

Bu yasayla birlikte en önemli amaç çocukları sosyal medya saldırıların uzak tutmak ve karşılaşabilecekleri her türlü zorbalığın önüne geçebilmek.

Buraya kadar hiçbir sorun yok böyle bir yasaya gerçek manada ihtiyaç vardı. Burada tartışılan konu yasanın 29.maddesi.

29.madde şu şekilde; Sosyal medyada halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak. Burada en büyük tehdit basın mensupları için oluşuyor. Basın mensuplarının şikayetçi olduğu konu ise ben haberi yaptım yayınladım. Burada bu haber kime göre doğru veya yanlış sayılacak?  Ayrıca bu yasa sadece mevcut iktidarın değil olası bir iktidar değişiminde yeni gelecek yönetimin elinde önemli bir güç olacağı çok aşikar. Bu sebeple basın mensupları özgürlüklerinin kısıtlanmasını istemiyor. Yani en özelinde yasanın kabul edilmesi değil 29.maddenin kabul edilmesi tartışmalara sebep oldu.

HaberTS - Mahmut Bulut