Mide yanması, mide asidinin mideyi boğaza bağlayan tüp olan yemek borusuna geri dönmesiyle ortaya çıkan bir hazımsızlık şeklidir. İnsanlar mide yanmasını asit reflü olarak da adlandırabilir ve gastroözofageal reflü hastalığı; sık görülen, rahatsız edici mide yanmasının bir sonucudur.

Bazı ilaçlar mide yanmasını hafifletebilirken, diğerleri onu daha da kötüleştirebilir veya tetikleyebilir. Mide yanmasına neden olan ilaçlar arasında antibiyotikler, demir veya potasyum takviyeleri ve trisiklik antidepresanlar bulunur.

İşte, mide yanması olarak kendini gösteren reflüye yol açabilen bazı ilaçlar:

1. Antibiyotik

Yaygın bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılan antibiyotikler mide yanmasına neden olabilir. Bu durumlarda kapsül ilaçlara alternatif olanları tercih edebilirsiniz.

2. Aspirin

Aspirin baş ağrısından kalp krizine kadar her şeyi hafifletebilir. Ancak mide ekşimesi yaşayanlar için bunun bir de maliyeti vardır: Midede daha fazla asit üretimi.

3. Tansiyon İlaçları

Kalsiyum kanal blokerleri ve beta blokerleri olarak bilinen tansiyon ilaçları mide yanmasına neden olabilir. Bunu, mide asidinin yemek borusuna sızmasına izin veren alt yemek borusu sfinkterini gevşeterek yapabilirler.

4. Kemik Güçlendirici İlaçlar

Bifosfonatlar olarak bilinen osteoporoz ilaçları, mide yanmasına neden olmalarıyla ünlüdür.

5. İbuprofen

Reçetesiz satın alınan ibuprofen ürünleri mide yanmasına neden olabilir. Midedeki asit üretimini arttırır ve koruyucu prostaglandinleri azaltır.

6. Demir Takviyeleri

Fıstık alerjisi belirtileri ve sebepleri nelerdir? Fıstık alerjisi belirtileri ve sebepleri nelerdir?

Vücudunuzda çok az demir bulunması anlamına gelen demir eksikliği anemisi, demir takviyesiyle tedavi edilen yaygın bir durumdur. Demir takviyelerini hap olarak almak yemek borunuzun iç yüzeyini tahriş edebilir ve asit reflüye yol açabilir.

7. Potasyum Takviyeleri

Potasyum alan her insan mide yanması yaşamayacaktır. Riski azaltmak için ilacı mutlaka oturarak ve bol su ile alın.

8. Solunum İlaçları

Astımlı bireyler asit reflü semptomları geliştirdiklerini görebilirler. Bunun nedeni, astımı tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçların mide yanmasını daha da kötüleştirebilmesidir.

9. Uyku Hapları ve Sakinleştiriciler

Kaygıyı hafifletmek ve rahatlamanıza yardımcı olmak için alınan bazı ilaçlar da mide yanması sorununu tetikleyebilir.

10. Trisiklik Antidepresanlar

Genel olarak konuşursak, bazı psikiyatrik ilaçlar daha hedefe yönelik çalışır ve daha az gastrointestinal yan etkiye sahiptir. Ancak trisiklik antidepresanlardan bazıları midenin boşalma hızını yavaşlatarak mide yanmasına katkıda bulunabilir.