Protokol içerisinde taraflar varsa çocuğun velayetini kimin alacağı, velayeti almayan kişinin çocukla nasıl bir ilişki içerisinde olacağı ve ne sıklıkla görebileceği, evlilik içerisinde alınan malların paylaşımının nasıl yapılacağı, boşanma sonrası tazminat ve nafaka ödenip ödenmeyeceği ödenecekse bunun tutarının ne olacağı gibi birçok hassas konuda uzlaştıklarını ifade eden belgedir.   

Yazımızın ayrıntılarına geçmeden önce doğrudan boşanma avukatından yardım alıp sorularınızı sormak için avukata soru sorabilirsiniz. Konu ile ilgili bir diğer ayrıntıyı “Anlaşmalı Boşanma Protokolü ve Örnek Protokol”  başlıklı yazıdan edinebilirsiniz.

Anlaşmalı boşanma protokolü içerisinde yapılacak hatalar ya da eksiklikler boşanma sürecinin uzamasına hatta açılacak boşanma davasının reddedilmesine neden olacaktır. Davanın reddi gibi bir durumda ise tekrar aynı hukuki gerekçe ile dava açılabilmesi için 3 yıl beklenmesi gerekmektedir. O yüzden boşanma protokolü hazırlanma aşamasında mutlaka uzman bir avukat tarafından destek alınması gerekir.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Hangi Aşamada Teslim Edilir?

Anlaşmalı boşanma protokolünün ıslak imzalı nüshası en geç duruşma gününe kadar sunulmalıdır.

Eski Tip Ehliyetlerin Yenilenme Süresi Uzatıldı Eski Tip Ehliyetlerin Yenilenme Süresi Uzatıldı

Çekişmeli boşanma davalarında da anlaşmalı boşanma protokolü karar kesinleşinceye kadar istinaf ve yargıtay aşamaları dahil her aşamada taraflar tarafından hazırlanarak dava anlaşmalı boşanma davasına çevrilebilir. Aynı şekilde taraflar yeni bir protokol hazırlayarak eski boşanma protokolünü değiştirebilirler.

Anlaşmalı Dava Protokolüne Hâkim Müdahale Edebilir mi?

Anlaşmalı dava protokolüne belirli hususlarda hâkim müdahale ederek öneriler sunabilir. Hâkim taraflar bu önerileri kabul ederse boşanmaya karar verebilmektedir. Şarta veya feragata dayalı boşanma kararı verilemez.

Hâkim protokol dışında bazı hususlara kendiliğinden karar veremez. Örneğin anlaşmalı boşanma protokolünde yer alan ödemelerde faiz öngörülmemişse, hâkim faize hükmedemez.

Anlaşmalı Boşanma Protokolüne Uyulmazsa Ne Olur?

Boşanma gerçekleştikten sonra protokoldeki maddeler mahkeme ilamı şeklinde bağlayıcı olacaktır. Anlaşmalı boşanma protokolündeki maddelerin yerine getirilmez ise açılacak davalar ile zorla yerine getirilebilir.

Açılabilecek bazı dava türleri:

  • Alacağın tespiti davası
  • Menfi tespit davası
  • Boşanma protokolünün yerine getirilmesi için eda davası
  • İcra takibine itirazın iptali davası
  • Tazminat davası
  • Tapu iptal ve tescil davası

Son olarak bu konuda daha çok uyuşmazlık ve dava görmüş olan ve dolayısıyla daha tecrübeli olan ankara avukat ekibinden yardım alabilirsiniz.

Akademik Hukuk Iletisim 1024X472

Editör: Mehmet Kanbur