BOŞANMA DAVASINDA DELİL TOPLARKEN KONUSUNDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Yazımızın ayrıntılarına geçmeden önce doğrudan boşanma avukatından yardım alıp sorularınızı sormak için avukata soru sorabilirsiniz. Konu ile ilgili bir diğer ayrıntıyı “BOŞANMA DAVASINDA DELİLLER ” başlıklı yazıdan edinebilirsiniz.

Öğretmenim Eş Durumundan Tayinim Çıkar Mı? Öğretmenim Eş Durumundan Tayinim Çıkar Mı?

 

  • Görgüye dayanmayan tanık ifadeleri kusur belirleme sürecinde dikkate alınmaz. Tanıkların doğrudan kendi gözleriyle gördükleri veya kendi kulaklarıyla işittikleri vakaları anlatmaları gereklidir. Duyumlara dayalı beyanlar veya başkalarından aktarılan soyut ifadeler mahkemede kusura dayanak teşkil etmez.
  • Hukuka aykırı deliller kusur belirleme sürecinde kullanılamaz.
  • Feragat tarihinden önceki olaylar kusur belirlemede dikkate alınmaz. Feragatten sonra yeni bir olayın varlığı iddia edilmeli ve kanıtlanmalıdır. Feragat, boşanma davası öncesindeki olayların affedilmiş veya hoş görülmüş olduğunu gösterir.
  • Terk ihtarı çeken eşin ihtar tarihinden önceki olayları affettiği veya hoş gördüğü kabul edilir. Terk ihtarı öncesindeki olaylar kusur belirlemesinde hesaba katılmaz.
  • Barışma tarihinden önceki olaylar affedilmiş veya hoş görülmüş sayılır. Bu olaylarla kusur belirlemesi yapılamaz. Taraflar barışmışsa, birlikte yaşamaya başlamışsa veya dava açıldıktan sonra bile zorunlu sebep olmamasına rağmen birlikte yaşamaya devam etmişlerse, bu barışma olarak kabul edilir.
  • Uzun zaman geçmişse, olaylar kusur belirlemede dikkate alınmaz. Örneğin, bir olayın ardından evlilik birliği uzun bir süre devam etmişse, bu olay evlilik birliğinin sona ermesinde etkin olarak değerlendirilmez.
  • İspat edilemeyen vakalar kusur belirleme sürecinde göz önüne alınmaz.
  • Dava tarihinden sonra gerçekleşen vakalar kusur belirlemede hesaba katılmaz. Bu tür olaylar ancak yeni bir boşanma davasında kusur konusu olabilir.
  • Bilgi dışında gerçekleşen, kişinin kontrolü dışındaki vakalar kusur belirleme sürecinde göz önüne alınmaz.
  • Yemin ve ikrar boşanma davasında deliller kapsamında kusur belirleme sürecinde değerlendirilmez. Yemin veya ikrar, mahkemeyi bağlamaz.

BOŞANMA DAVASINDA DELİLLER HUKUKA AYKIRI BİR ŞEKİLDE ELDE EDİLİRSE NE OLUR?

Boşanma davasında deliller hukuka aykırı bir şekilde elde edilirse mahkemelerde hükme esas alınmaz. Tarafların bu tür delilleri iddia veya savunma amacıyla kullanmaları kabul edilmez. Bu tür deliller, mahkeme tarafından dikkate alınmadan reddedilebilir.

Mahkemeler, delillerin hukuka uygun bir şekilde elde edilip edilmediğini değerlendirmekle yükümlüdür. Bu değerlendirme resen yapılır  ve tarafların bu konuda bir iddia ileri sürmemesi durumunda bile mahkeme tarafından değerlendirilir.

Eğer mahkeme, bir delilin hukuka uygun bir şekilde elde edilmediğini tespit ederse, bu delil hükme esas alınmaz. Mahkeme, adil bir yargılama süreci ve kanunun gerektirdiği adaleti sağlamak için hukuka uygun delilleri temel alır.

Bu konuda daha çok uyuşmazlık ve dava görmüş olan ve dolayısıyla daha tecrübeli olan ankara avukat ve ekibinden yardım alabilirsiniz.

Akademik Hukuk Iletisim 1024X472

Editör: Mehmet Kanbur