Palandöken, esnafa gecikmiş prim borçlarını sıfır faizli veya düşük faizli krediyle ödeyebilme imkanı sunulması gerektiğini vurguladı.

Burun dolgusu Burun dolgusu

“Borçlu Esnaf Sağlık Hizmetine Ulaşamıyor”

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, iki aydan fazla sigorta prim borcu olan esnafın hem hastanelerde muayene olamadığını hem de eczanelerden ilaç alamadığını belirtti. Bu durumdan sadece esnafın değil, bakmakla yükümlü olduğu aile bireylerinin de etkilendiğini ifade eden Palandöken, şunları söyledi:
❝Bu hizmeti sadece esnaf alamamakla kalmıyor, ailesi de aynı şekilde yararlanamıyor. Ödemeyi geciktirdiğinde, olmadığı muayenenin ve almadığı ilacın bedelini faiziyle ödemek zorunda kalıyor.❞

Yapılandırma ve Sağlık Hizmeti Talebi

TESK Başkanı, yapılandırma sürelerinin uzatılmasına yönelik önceki uygulamaların sona erdiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:
❝Sayın Cumhurbaşkanımız yapılandırma sürelerini uzatıyordu fakat yeni yıl itibarıyla bu uzatmalar yapılmıyor. Sürenin bir yıl daha uzatılmasını ve 7 bin 200 prim gününü dolduran esnafımızın sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesini talep ediyoruz.❞

“Esnaf Artan Maliyetler Altında Eziliyor”

Artan maliyetlerin sigorta primi ödemelerini zorlaştırdığına dikkat çeken Palandöken, esnafın sağlık hizmetlerinden kesintisiz faydalanabilmesi için yeni bir yapılandırma kanununun gerekliliğini vurguladı:
❝Sigorta primini ödeyemeyenlerin özel hastaneye gidecek ya da pahalı ilaçları alacak durumu yok. Sağlık hizmetlerinden yararlanma önündeki engellerin kaldırılması için gecikmiş prim borçlarının sıfır faizli veya düşük faizli kredilerle ödenebilmesi sağlanmalı.❞

Esnaf ve Aileleri İçin Çözüm Bekleniyor

TESK, yapılandırma kanunu çıkarılarak esnafın borçlarını ödeyebilmesine imkan tanınmasını, böylece hem esnafın hem de ailelerinin sağlık hizmetlerinden kesintisiz yararlanabilmesinin sağlanmasını talep ediyor. Esnafın ekonomik yüklerini hafifletecek bu düzenleme, toplumsal refah açısından da önemli bir adım olacak.