Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre, geçen yıl toplamda 3 bin 253 ton hamsi ihraç edildi ve bu rakam 2023'e göre yüzde 7’lik bir artış anlamına geliyor.
Fransa, Belçika ve ABD İlk Sırada
Hamsiye en çok talep Fransa, Belçika ve ABD'den gelirken, ihraç edilen hamsinin büyük bir kısmı bu ülkelere gönderildi:
- Fransa: 5 milyon 378 bin 319 dolar
- Belçika: 4 milyon 331 bin 485 dolar
- ABD: 1 milyon 444 bin 103 dolar
2024'te Türkiye’den farklı olarak Dubai’ye de hamsi ihracatı yapıldığı kaydedildi.
"Hamsi İşlenerek Katma Değerli Ürünlere Dönüştürülmeli"
DKİB Su Ürünleri Sektör Komitesi Başkan Yardımcısı İlker Yıldırım, hamsinin su ürünleri ihracatında önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:
❝Hedefimiz, hamsinin işlenerek yüksek katma değer ihtiva eden ürün olarak ihraç edilmesini sağlamak. Ancak Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerle ortak av yasakları getirilmediği sürece hamsi türünün geleceği tehlikeye girebilir.❞
Avlanma ve Geleceği Koruma Uyarısı
Yıldırım, diğer ülkelerin küçük boyutlardaki hamsiyi un haline getirmesinin, stokların azalmasına ve türün geleceğinin tehdit edilmesine neden olduğunu belirtti. Ortak avlanma yasaklarının önemine dikkat çekerek, Karadeniz ülkelerinin bu konuda iş birliği yapması gerektiğini vurguladı.
Hamsi Ekonomiye Katkı Sağlıyor
Trabzon’un hamsi ihracatıyla Türkiye ekonomisine sağladığı katkı her geçen yıl artarken, yüksek katma değerli ürünler oluşturma hedefiyle bölgenin su ürünleri sektöründe öncü bir rol üstlenmesi bekleniyor.