Tiroit hastalığına dair merak edilenler. Hipotiroid nedir, belirtileri, nedenleri ve tedavisi hakkında bilgiler sizlerle!
Hipotiroidizm (az aktif tiroid), tiroid bezinizin bazı önemli hormonları yeterince üretmediği bir durumdur. Hipotiroid, erken evrelerde belirgin semptomlar göstermeyebilir. Tedavi edilmeyen hipotiroid; zamanla obezite, eklem ağrısı, kısırlık ve kalp hastalığı gibi bir takım sağlık sorunlarına neden olabilir. Hastalığı teşhis etmek için bazı tiroid fonksiyon testleri mevcuttur.
Belirtiler
Hipotiroid belirtileri ve semptomları, hormon eksikliğinin ciddiyetine bağlı olarak değişir. Sorunlar, genellikle birkaç yıl içinde yavaş yavaş kendini gösterir.
İlk başta, yorgunluk ve kilo alımı gibi semptomlarını zar zor fark edebilirsiniz. Veya onları sadece yaşlanmaya bağlayabilirsiniz. Ancak metabolizmanız yavaşlamaya devam ettikçe daha belirgin problemler ile karşılaşabilirsiniz.
Hipotiroid belirti ve semptomları şunlardır:
- Tükenmişlik
- Soğuğa karşı artan hassasiyet
- Kabızlık
- Kuru cilt
- Kilo alımı
- Yüzde şişkinlik
- Ses kısıklığı
- Kas güçsüzlüğü
- Yüksek kan kolesterol seviyesi
- Kas ağrıları, hassasiyet ve sertlik
- Eklemlerinizde ağrı, sertlik veya şişlik
- Düzensiz adet dönemleri
- Saçlarda seyrekleşme
- Kalp atış hızında yavaşlama
- Depresyon
- Zayıf bellek
- Büyümüş tiroid bezi (guatr)
Nedenleri
Tiroidiniz yeterli hormon üretmediğinde, vücudunuzdaki kimyasal reaksiyonların dengesi bozulabilir. Bağışıklık hastalıkları, hipertiroid tedavileri, radyasyon tedavisi, tiroid cerrahisi ve bazı ilaçlar bu hastalığın nedeni olabilir.
- Bağışıklık rahatsızlığı.
- Hipertiroidi tedavisine aşırı yanıt.
- Tiroid ameliyatı.
- Radyasyon tedavisi.
- İlaçlar.
- İyot eksikliği.
- Konjenital hastalık.
- Gebelik.
Tedavi
Hipotiroidizm için standart tedavi, sentetik tiroid hormonu levotiroksinin günlük kullanımı şeklindedir. Bu ağız yoluyla alınan ilaç, hipotiroidinin belirti ve semptomlarını tersine çevirerek vücuda gerekli olan hormon seviyelerini geri yükler.
Tedaviye başladıktan kısa bir süre sonra muhtemelen daha iyi hissetmeye başlayacaksınız. İlaç, hastalık tarafından yükselen kolesterol seviyelerini kademeli olarak düşürür ve kilo alımını tersine çevirebilir. Levotiroksin tedavisi muhtemelen ömür boyu sürecektir, ancak ihtiyacınız olan doz değişebileceğinden doktorunuz muhtemelen her yıl TSH seviyenizi kontrol edecektir.
Uygun dozun belirlenmesi zaman alabilir
Başlangıçta doğru levotiroksin dozunu belirlemek için doktorunuz genellikle altı ila sekiz hafta sonra TSH seviyenizi kontrol eder. Bundan sonra, kan seviyeleri genellikle altı ay sonra kontrol edilir. Hormonun aşırı miktarda alınması ise aşağıdaki yan etkilere neden olabilir:
- İştah artışı
- Uykusuzluk hastalığı
- Kalp çarpıntısı
- Titreme
Koroner arter hastalığınız veya şiddetli hipotiroidiniz varsa, doktorunuz tedaviye daha az miktarda ilaçla başlayabilir ve dozu kademeli olarak artırabilir. Soya içeren gıdaları ve lifli gıdaları tüketiyorsanız ve başka ilaçlar kullanıyorsanız, bu durumu doktorunuzla mutlaka paylaşın.