Peki, ihtiyaç kredisi başvurusu sırasında daha güçlü duruş sergileyebilmek için kredi notunuzu nasıl yükseltebilirsiniz? Kredi başvurusu sürecinizi kolaylaştıracak puan yükseltme ipuçları ve bireysel ihtiyaç kredisi hesaplama için içeriğin devamına mutlaka göz atın!
Kredi Notu Nedir?
Kredi notu; örneğin ihtiyaç kredi ödemeleriniz, kredi kartı borçlarınız, fatura ödeme alışkanlıklarınız gibi pek çok değerden elde edilen bir sayıdır. Bu sayının düşük olması ödemelerinizde, borç ve gelir dengenizde bir sıkıntı olabileceğini gösterir. Yüksek olması ise bankadaki prestijinizi artıran bir durumdur. Yüksek kredi notu, borçlarınızı geciktirmeden ödediğinizi ifade eder. Dolayısıyla bankanın size kredi başvurusu yapıldığında kolay bir şekilde kredi verme ihtimali de artar.
Banka, kredi notunuzu kullanarak kredi başvurusu sırasında gelecekteki borçlarınızı düzenli ödeyip ödeyemeyeceğinizi değerlendirir. Tüm bu nedenlerden dolayı kredi notunuzu yüksek tutmaya dikkat etmeniz gerekir. Bunun için de mevcut kredilerinizi düzenli ödemeniz, adınıza kesilen faturaları geciktirmemeniz, kredi kartınızın asgari borcu yerine dönem borcunun tamamını ödemeniz önemli.
Kredi Notunuzu Nasıl Yükseltebilirsiniz?
Kredi notu bir anda düşmeyeceği gibi aynı zamanda bir anda da yükselmez. Bunun için uzun vadede ödemelerinize dikkat etmeniz ve borçlarınızın arkasında durmanız gerek. İşte ihtiyaç kredisi başvurusu öncesinde kredi notunuzu yükseltmenin birkaç yolu:
Borçlarınızı Zamanında Ödeyin
Kredi notunu etkileyen en önemli faktörlerden biri borç ödeme alışkanlığıdır. Eğer borçlarınızı geç ödüyorsanız kredi notunuz yavaş yavaş düşer. Bu nedenle kredi taksitleri veya faturalar gibi ödemelerinizde herhangi bir gecikme yaşanmaması gerekir. Ödemelerinizi her zaman düzenli yapmaya özen göstererek, kredi kartı ve faturalar gibi düzenli ödemeler için otomatik ödeme talimatları vererek gecikmelerin önüne geçebilirsiniz. Hatta faturaların son ödeme tarihlerini anımsatıcı olarak da ayarlayabilir ve unutkanlıkları engelleyebilirsiniz.
Kredi Kartını Daha Az Kullanın
Aktif şekilde kredi kartı kullanmak kredi notunuzu olumlu etkileyen durumlardan. Bunun olumsuza dönüşmesi ise limitinize yakın harcamalar yaptığınızda meydana gelir. Dolayısıyla kredi kartı kullanımınızı minimuma indirmeniz gerek. Her ay limitinizin %30’unu aşmadan kullanım sağlamaya özen gösterebilirsiniz. Böylece bankalara, finansal durumunuzda herhangi bir sorun olmadığını kanıtlayabilirsiniz.
Kredi Notunuzu Düzenli Periyotlarla Takip Edin
Tüketici kredisi, bireysel ihtiyaç kredisi gibi başvurulardan önce kredi notunuz hakkında bilgi almanız gerek. Çoğu insan bu takibi geç yaptığı için kredi notunun düşük olduğunu da çok geç fark eder. Durumunuzu düzeltmek ve daha fazla zaman kaybetmemek için her ay kontrollerde bulunabilirsiniz. Böylece attığınız adımların işe yarayıp yaramadığını görmeniz mümkündür.
Gelir-Gider Dengesini Koruyun
Her ay elinize geçen nakit paranın ne kadarını borçlara ya da diğer harcamalara verdiğinizi hesaplamanız da oldukça önemlidir. Bu sayede harcamalarınızı minimuma indirip kalan nakitinizi bankada birikime ayırabilirsiniz. Gelirinizin büyük bölümünü giderlere verdiğinizde banka size riskli müşteri gözüyle bakar. Dolayısıyla orantılı bir bütçe oluşturarak notunuzu yükseltmeye dikkat etmeniz gereklidir.
Kredi Geçmişinizi Geliştirin
Daha önce hiç kredi ve kredi kartı gibi bankacılık ürünü kullanmadıysanız henüz kredi notunuzun oluşmamış olma ihtimali de var. Dolayısıyla notunuzu yükseltmenin en iyi yollarından biri küçük adımlarla bankacılık ürünleri kullanmaktır. Örneğin, düşük tutarlı bireysel kredi çekebilir ya da limiti düşük kredi kartı alabilirsiniz. Bunun için tüketici kredisi hesaplama işlemi yapabilir ve size en uygun krediye kolayca karar verebilirsiniz.
Tüm bu adımları takip edip kredi notunuzu ideal seviyeye çıkardıktan sonra ihtiyaç kredisi vb. krediler için kredi başvurusu yapabilirsiniz. Öncesinde kredi faiz hesaplama ve kredi hesaplama işlemleri yapmayı unutmayın.