Gıdalarda bulunan pestisitler, en az sigara içmek kadar kanser sebebi. İşte, pestisitler hakkında bilinmesi gerekenler!

Endüstriyel tarım nedeniyle çevresel pestisit maruziyeti, kanser riskini sigara içmeye benzer bir derecede artırabilir.

Yeni bir çalışmada, araştırmacılar coğrafi bölgelerdeki kanser oranlarını pestisit kullanımına göre ilişkilendirdi.

Çalışma nedensellik göstermiyor. Çevresel pestisitlerin kanser riskini nasıl etkilediğini anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Pestisit maruziyeti kanser riski açısından sigara içmek kadar kötü olarak değerlendiriliyor.

Pestisitler ve Kanser İlişkisi

Araştırmacılar, çevresel pestisitlerin varlığı ile lösemi, Hodgkin dışı lenfoma, mesane, akciğer ve pankreas kanseri dahil olmak üzere çeşitli kanserler arasında güçlü bir ilişki buldu.

Trabzon KTÜ Farabi Hastanesi'nde Yangın Trabzon KTÜ Farabi Hastanesi'nde Yangın

Araştırmalarda, Bu arada, Kuzey Teksas'tan Kuzey Dakota'ya kadar olan Büyük Ovalar bölgesinin pestisitler bakımından daha az riskli olduğu, ancak mısır üreticisi Orta Batı'nın riskli bölge olduğu ortaya çıktı.

Özetle, yaşadığımız bölgenin tarımsal faaliyetine özgü endüstriyel kalıntılar ve özellikle pestisitler gıda ürünlerinde bulunduğunda ve biz bunları tükettiğimizde en az sigara içmiş kadar kansere açık oluyoruz.

Otlar, yabanci ot öldürücü maddeler, mısır ve soya fasulyesi tarımında yaygın olarak kullanılan ürünler, mantar öldürücü gibi pestisitler riski artırıyor.

ABD'nin farklı coğrafi bölgelerinde, altmış dokuz farklı pestisit kolon, pankreas, akciğer ve diğer kanser türlerinin artan riskiyle ilişkilendirildi.

Çalışmanın tasarımı yalnızca ilişkiyi gösteriyor, nedenselliği değil. Çevresel pestisit maruziyetinin kişisel düzeyde kanser riskini nasıl etkilediğini daha iyi anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Editör: Didem Bektaş