Yoğun su içeriğiyle harika bir atıştırmalık da olan salatalık yan etkileri ile gündemde. İşte, salatalığın zararları!

Salatalık, bir yandan vücudumuza ihtiyacı olan suyu sağlarken, bir yandan da aşırı tüketildiğinde ciltte kaşıntılara yol açabiliyor. Alerjik bünyesi olanlar salatalık tüketimine dikkat etmeli. Aşırı salatalık tüketimi ile ilişkili yan etkiler hakkında daha fazla bilgi edinin.

SALATALIĞIN 10 İLGİNÇ YAN ETKİSİ

En sevdiğiniz sebzenin daha ne gibi istenmeyen tepkiler verdiğini öğrenmek için okumaya devam edin, bu da ondan zevk almanın alternatif bir yolunu bulmanıza yardımcı olacaktır.

1. Zehirli Olabilir

Salatalıkta kabakgiller ve tetrasiklik triterpenoidler gibi toksinlerin varlığı endişe edilecek bir durumdur. Üretim, yetiştirme, toplama ve dağıtım aşamalarında bazı sebzeler zehirli maddelere maruz kalabiliyor. Buna dikkat edilmelidir.

2. Aşırı Sıvı Kaybı

Salatalık tohumları, doğuştan idrar söktürücü özelliklere sahip olduğu bilinen bir bileşen olan cucurbitin içerir. Aşırı tüketilen salatalık elektrolit dengeyi bozarak vücudunuzu susuz bırakabilir.

3. Aşırı C Vitamininin Yan Etkileri

C vitamini bağışıklığı güçlendirici bir elementtir. Aynı zamanda güçlü bir antioksidandır. Bununla birlikte, önerilen limitlerin aşılması, kendi zararlı etkilerini de beraberinde getirir. C vitamini, çok büyük miktarlarda alındığında, doğuştan gelen antioksidan doğasına karşı bir pro-oksidan gibi davranır. Bu da serbest radikallerin büyümesini ve yayılmasını tetikler. Ve serbest radikaller etrafta dolaştığında, kanser, akne, erken yaşlanma vb. için daha yüksek bir risk altında olursunuz.

4. Böbrek Sistemi İçin Zararlı

Hiperkalemi, vücutta yüksek potasyum içeriği bulunması nedeniyle ortaya çıkan tıbbi bir durumdur. Hiperkalemi, salatalığın zararlarından bir diğeridir. Başlangıçta şişkinlik, karın krampları ve bağırsak gazına yol açar. Durum zamanla kötüleşerek böbreklerin etkili bir şekilde çalışmasını engeller. Bu da böbrek sisteminizi hasarlara yenik düşme riskine sokar.

5. Kalbinize Dikkat Edin

Salatalık, hepinizin bildiği gibi içinde %90'dan fazla su içerir. Su alımı ne kadar yüksek olursa, net kan hacmi o kadar yüksek olur. Bu da kan damarlarına ve kalbe baskı uygular. Sonuç – kalbiniz ve kan damarlarınız istenmeyen hasarlara maruz kalacaktır.

6. Süt Alerjisi

Bu kulağa garip geliyor ama doğru. Çoğu zaman, çiftçiler bu kırılgan sebzelerin kabuklarını böceklerden ve nakliye hasarlarından korumak için cilalamak için balmumu kullanırlar. Balmumu, süt kazeini, sabunlar ve etil alkol dahil olmak üzere çok sayıda bileşenden oluşur. Süte alerjisi olan kişiler süt kazeinine de alerjik reaksiyon gösterebilir.

7. Şişkinlik ve Gaz

Salatalık, yukarıda bahsedildiği gibi, cucurbitacin adı verilen bir bileşen içerir. Bu element, özellikle hassas bir sindirim sistemine sahip olan bazı kişilerde hazımsızlığı tetikleyebilir.

8. Ağız ve Cilt Alerjisi

Kavun, papatya çayı, muz ve ay çekirdeğine alerjisi olan kişilerin salatalığa da alerjisi olacaktır. Salatalığın yan etkilerinden biri de besin alerjisidir. Ciltte ve ağızda yaralar çıkabilir.

9. Sinüzite Neden Olabilir

Sinüzit veya herhangi bir kronik solunum rahatsızlığınız varsa salatalık yemekten uzak durmanız önerilir.

10. Hamilelikte Salatalık

Salatalık hamilelikte genel olarak güvenli kabul edilse de aşırı tüketilmesi durumunda sizi rahatsız edebilecek bazı durumlar vardır.

Bu sebzelerin diüretik yapısı, sık idrara çıkmayı tetikleyerek tahrişe ve rahatsızlığa neden olur.

Salatalık iyi bir lif kaynağıdır ve bu nedenle kontrolsüz porsiyonlar sizi şişkin bırakabilir. Karın ağrısı ile birlikte şişkinlik de yaşayabilirsiniz.