Serviks kanseri nedenleri kadınların en çok merak ettiği sağlık konularından biridir. Serviks kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri de makalemizde.
Serviks kanseri nedir?
Halk arasında rahim ağzı kanseri olarak da bilinen serviks kanseri, rahim ağzınızın yüzeyinde başlar. Rahim ağzınızdaki hücreler kanser öncesi hücrelere dönüşmeye başladığında olur. Kanser öncesi hücrelerin tümü kansere dönüşmeyecektir, ancak bu sorunlu hücreleri bulmak ve değişmeden önce onları tedavi etmek rahim ağzı kanserini önlemek için kritik öneme sahiptir.
Rahim ağzı kanserinin iki ana türü vardır: skuamöz hücreli karsinomlar ve adenokarsinomlar. Rahim ağzı kanserlerinin yaklaşık %80 ila %90'ı skuamöz hücreli karsinomdur, %10 ila %20'si ise adenokarsinomdur.
Rahim ağzı, rahminizin en alt kısmıdır (bebeğin hamilelik sırasında büyüdüğü yer). Hücrelerden oluşan dokularla kaplıdır. Bu sağlıklı hücreler büyüyüp kanser öncesi hücrelere dönüşebilen hücrelerdir.
Serviks kanseri belirtileri nelerdir?
Rahim ağzı kanserinin erken evreleri genellikle semptom içermez ve tespit edilmesi zordur. Rahim ağzı kanserinin ilk belirtilerinin ortaya çıkması birkaç yılı bulabilir. Rahim ağzı kanseri taramaları sırasında anormal hücrelerin bulunması rahim ağzı kanserinden korunmanın en iyi yoludur.
Aşama 1 rahim ağzı kanserinin belirtileri ve semptomları şunları içerebilir:
Ağır olabilen ve kötü kokuya sahip olabilen sulu veya kanlı vajinal akıntı.
Cinsel ilişkiden sonra, adet dönemleri arasında veya menopozdan sonra vajinal kanama.
Adet dönemleri normalden daha ağır olabilir ve daha uzun sürebilir.
Kanser yakındaki dokulara veya organlara yayıldıysa belirtiler şunları içerebilir:
Bazen idrarda kanla birlikte zor veya ağrılı idrara çıkma.
Kaka yaparken ishal veya ağrı veya rektumdan kanama.
Yorgunluk, kilo kaybı ve iştahsızlık.
Genel bir hastalık hissi.
Donuk sırt ağrısı veya bacaklarınızda şişlik.
Pelvik/karın ağrısı.
Anormal kanama, vajinal akıntı veya başka açıklanamayan belirtilerle karşılaşırsanız Pap testini de içeren tam bir jinekolojik muayeneden geçmelisiniz.
Serviks kanseri nedenleri nelerdir?
Rahim ağzı kanserine ne sebep olur?
Rahim ağzı kanserlerinin çoğuna cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olan HPV virüsü neden olur. HPV cinsel temas (anal, oral veya vajinal) yoluyla yayılır ve kansere yol açabilir. Çoğu insan hayatının bir noktasında HPV'ye yakalanır ve vücutları enfeksiyonla savaştığı için bunun farkına varmaz. Ancak vücudunuz enfeksiyonla savaşmazsa rahim ağzınızdaki hücrelerin kanserli hücrelere dönüşmesine neden olabilir.
Herhangi bir şey hissederseniz, rahim ağzı kanserinden kaynaklanan ağrı, hastalığın erken evrelerinde pek fazla hissedilmeyebilir. Kanser ilerledikçe ve yakındaki doku ve organlara yayıldıkça, pelvisinizde ağrı hissedebilir veya idrar yapma sorunları yaşayabilirsiniz. Diğer insanlar genellikle kendilerini iyi hissetmezler, yorgun hissederler veya iştahlarını kaybederler.
Rahim ağzı kanseri nasıl teşhis edilir?
Rahim ağzı kanseri yavaş yavaş ve yıllar içinde gelişir. Kansere dönüşmeden önce rahim ağzınızdaki hücreler birçok değişiklik geçirir. Rahim ağzınızdaki bir zamanlar normal olan hücreler düzensiz veya anormal görünmeye başlar. Bu anormal hücreler gidebilir, aynı kalabilir veya kanser hücrelerine dönüşebilir.
Pap testi ile yapılan düzenli jinekolojik taramalar rahim ağzı kanseri vakalarının çoğunu tespit edebilir. Pap testi veya Pap smear, rahim ağzınızdan hücreleri toplayan bir testtir. Bu hücreler kanser öncüsü belirtileri veya diğer düzensizlikler açısından incelenir.
Pap'ınız anormal olarak geri gelirse daha fazla test yapılması gerekir. Bu, rahim ağzınızdaki hücreleri HPV enfeksiyonu açısından kontrol eden spesifik bir test olan HPV testini içerebilir. Bazı HPV enfeksiyonu türleri rahim ağzı kanseriyle bağlantılıdır.
Sağlık uzmanınız ayrıca kanser olduğunuzdan şüpheleniyorsa rahim ağzınızı inceleyebilir ve biyopsi için doku örneği alabilir. Dokuyu elde etmek için punch biyopsisi veya endoservikal küretaj gibi kullanılabilecek birçok teknik vardır. Diğer durumlarda, biyopsi için rahim ağzından doku toplamak amacıyla bir tel halka veya konizasyon kullanılır.
Biyopsi kanseri doğrularsa, daha ileri testler hastalığın yayılıp yayılmadığını (metastaz yapıp yapmadığını) belirleyecektir. Bu testler şunları içerebilir:
Karaciğer ve böbrek fonksiyon çalışmaları.
Kan ve idrar testleri.
Mesanenizin, rektumunuzun, bağırsaklarınızın ve karın boşluğunuzun röntgeni.
Bu sürece evreleme denir.
Rahim ağzı kanseri nasıl tedavi edilir?
Rahim ağzı kanseri tedavi ekibinde bir jinekolojik onkolog (kadın üreme organlarının kanserleri konusunda uzmanlaşmış bir doktor) bulunur. Rahim ağzı kanseri için önerilen tedavi, hastalığın evresi, yaşınız, genel sağlığınız ve gelecekte çocuk isteyip istemediğiniz gibi birçok faktöre dayanmaktadır.
Rahim ağzı kanseri tedavileri radyasyon, kemoterapi, cerrahi, hedefe yönelik tedavi ve immünoterapidir.
Kimler risk altında?
Düzenli aralıklarla Pap testi yaptırmayanlar.
HPV enfeksiyonu yaşayanlar.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar.
Sigara.
HIV.
Doğum kontrol hapları.
Çok çocuk doğurmak.
Zayıflamış bir bağışıklık sistemine sahip olmak.
Bazı ilaçlar.
Kalıtım.
Rahim ağzı kanseri önlenebilir mi?
Rahim ağzı kanserini önlemek için yapabileceğiniz bazı şeyler var. Düzenli jinekolojik muayene olmak ve Pap testi yaptırmak rahim ağzı kanserinden korunma yolunda atılacak en önemli adımlardır. Yapabileceğiniz diğer şeyler şunlardır:
HPV aşısını yaptırın (eğer uygunsanız).
Seks yaparken prezervatif veya diğer bariyer yöntemlerini kullanın.
Cinsel partnerlerinizi sınırlayın.
Sigarayı ve tütün ürünlerini kullanmayı bırakın.