Trabzon’da geçen yıl yakalandığı hastalık nedeniyle zor günler geçiren Trabzon Büyükşehir Belediyesi Ahmet Adanur’dan acı haber geldi.

UYKUSUNDA HAYATINI KAYBETTİ

Dün gece gittiği evinde istirahat eden Adanur’dan bugün sabah saatlerinde herkesi yasa boğan haber geldi. Adanur’un dün gece uykusunda hayatını kaybettiği belirlendi.

ALS HASTALIĞINA YAKALANMIŞTI

Trabzon’un Yomra İlçesi doğumlu olan Genel Sekreter Ahmet Adanur, Samsun Bafra İlçesinde Kaymakam olarak görev yaparken 2019 yılında Trabzon Büyükşehir Belediyesine, Genel Sekreter olarak atanmıştı. 

Geçen yıl ALS Hastalığına yakalanan Adanur, bu süreden beri tedavi görüyordu.

PKK SUİKAST YAPMAK İSTEMİŞTİ

 Evli ve 1 çocuk babası olan Adanur, 2016 yılında da Cizre’de görev yapmıştı. O dönem PKK terör örgütünün hedef listesinde olan Kaymakam Adanur’a suikast hazırlığındaki 2 PKK’lı güvenlik güçleri tarafından etkisiz hale getirilmişti.

ALS HASTALIĞI NEDİR? TEDAVİSİ YOK! 

ALS (Amyotrofik Lateral Skleroz) hastalığı, beyin ve omurilikte bulunan ve kasların hareket etmesini sağlayan sinir hücrelerinin hasar görmesi sonucu ortaya çıkar. Motor nöronların (kaslara hareket emri veren sinir hücreleri), kaslara uyarılar gönderemediği zaman kaslarda güçsüzlük başlar.

Henüz tedavisi bulunamayan ALS, dünyada her yıl ortalama 100 binde 2-6 oranında görülüyor. Motor Nöron Hastalığı (MND) olarak da bilinen ALS ilerleyicidir ve hastalar önce genellikle kol ve bacaklarını ardından tüm vücudunu hareket ettirmekte zorluk yaşar, konuşma, yutma ve nefes alması zorlaşır.

Günümüzde hastalığın kesin tedavisi bulunmasa da, erken tanı ile bazı semptomlar tedavi edilebilir ve daha uzun süre kas hâkimiyeti sağlanır. Mevcut tedaviler ile hastanın yaşam kalitesi iyileştirilir.

Hastalığın başlangıcından itibaren hayatta kalma süresi farklılık gösterir. %5 oranında hasta 20 yıldan fazla yaşarken, hastalığın başlangıcından itibaren hayatta kalma süresi ortalama 4-6 yıldır. Ancak, 10 yıl ve daha uzun yaşayan pek çok hasta vardır.

Bulaşıcı olmayan ALS’de genetik nedenlerin rol oynadığı düşünülse de, hastalığın temel nedeni bilinmemektedir.