Kalp ve damar cerrahisi İstanbul başta olmak üzere tüm illerimizde en çok ihtiyaç duyulan uzmanlık alanlarından biridir. Kalp ve damar cerrahisi, kardiyovasküler sistemdeki hastalıkların teşhis, tedavi ve önlenmesinde önemli bir rol oynar. Kalp ve damar sağlığı, genel sağlık durumumuz için hayati öneme sahiptir. Bu nedenle, kalp ve damar cerrahisi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ve bu alandaki gelişmeleri takip etmek, kalbinizin ve damarlarınızın geleceği için önemli bir adım olabilir.

Kalp ve damar cerrahisi son derece kapsamlı bir alandır ve bu alanın öne çıkan isimlerinden biri de Doç. Dr. Macit Bitargil’dir. Antakya’da 1980 yılında dünyaya gelen Macit Bitargil ilkokul ve lise eğitimini okul birincisi olarak aynı ilde tamamladı. 1997 yılında İstanbul’a geldi ve Tıp Fakültesi’nde doktorluk eğitimi almaya başladı. Mezuniyetinde Yüksek Onur Ödülü’ne layık görülen ve Tıp Fakültesi’nden birincilikle mezun olan Macit Bitargil uzmanlık eğitimini İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı’nda 2006 - 2012 yılları arasında gerçekleştirdi. Macit Bitargil’in mezuniyet tezi ise Türk Tabipler Birliği’nin düzenlemiş olduğu tez yarışmasında Türkiye birinciliğine layık görüldü.

Macit Bitargil, mecburi hizmetini tamamlamak üzere 2012 yılında Kars’a yerleşti ve Kars Kafkas Üniversitesi’nde kalp ve damar cerrahisi uzmanı olarak çalışmalarına başladı. Kars’ta bulunduğu 3 yıllık süre zarfında Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği’nin kurulum aşamasında görev aldı. Açık kalp ameliyatlarının başlaması, sürdürülmesi ve Kalp Cerrahisi Yoğun Bakım Ünitesi’nin kurulması süreçlerinde rol aldı, bu süreç içerisinde iki de asistan yetiştirdi. Yürüttüğü bilimsel çalışmalar neticesinde Yardımcı Doçent Doktor ünvanını almaya hak kazandı. Tıp Fakültesi Hastanesi’ne yaptığı katkılar nedeniyle de 14 Mart Onur Ödülü’ne layık görüldü.

Kalbinizin Geleceğine Yatırım Yapın

Macit Bitargil 2015 yılında İstanbul’a döndü. Daha sonra Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde operatör doktor olarak çalışmalarına başladı. 2016 yılında aort anevrizması nedeniyle gerçekleştirdiği ameliyat ilk olarak Texas Heart Institute Journal dergisinde yayınlandı. Daha sonra ise Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye hak kazandı. Macit Bitargil, 2020 - 2021 yılları arasında ve bir yıldan uzun süreli olarak ABD’de bulunan Mayo Clinic Kardiyotorasik Cerrahi Kliniği’nde “Fellow” olarak görev yaptı.

Burada bulunduğu süre içinde özellikle asist device,  kalp nakli, minimal invaziv kapak cerrahileri ile komplike koroner bypass ve aort anevrizma/diseksiyon cerrahileri konusunda pek çok operasyona katıldı. Bunların yanı sıra birçok farklı bilimsel projeyi başarılı bir şekilde gerçekleştirdi. Mayo Clinic’te iki ameliyat yöntemi geliştirmiş olup bu yöntemler ESC ve JTCVS gibi seçkin bilim dergilerinde yer aldı.

Macit Bitargil Türkiye’ye döndükten sonra, alanında yürütmüş olduğu bilimsel çalışmalar dolayısıyla 2021 yılında Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Doçentlik ünvanını kazandı. 2022 yılında Acıbadem Sağlık Grubu’na geçerek International Acıbadem, Acıbadem Taksim ve Acıbadem Fulya hastaneleri bünyesinde çalışmaya başladı.

Otomobil Bakımı Yaptırmak Neden Gereklidir? Otomobil Bakımı Yaptırmak Neden Gereklidir?

Varis tedavisi İstanbul şeklinde yapılan aramalarda ilk sıralarda gelen isimlerden biri olan Doç. Dr. Macit Bitargil, kalp ve damar cerrahisi alanında ürettiği onlarda bilimsel çalışması ile yüz elliden fazla ulusal ve uluslararası bilimsel çalışmada atıf aldı. Anatolian Journal of Cardiology ve Türk Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi dergilerinde bilimsel hakemlik yapmasının yanı sıra Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Yeterlilik Sertifikası’na sahiptir.

Açık kalp cerrahisi ve damar cerrahisi konularında yüzlerce başarılı operasyonu yönetmiş olan Macit Bitargil, skleroterapi tedavisi hizmetlerini de sürdürmektedir. 2017 yılında evlenen ve 2022 yılında boşanan Doç. Dr. Macit Bitargil bir çocuk babasıdır.

Editör: Özge Özkan