Sağlık için gereken vitaminlerden biri de flavonoidlerdir. Antioksidan özellikleriyle pek çok sağlık işleyişinde görevlidir. Peki, flavonoid içeren besinler nelerdir?

FLAVONOİD NEDİR, NE İŞE YARAR?

Flavanoid bakımından zengin bileşenlerin yaşlanma karşıtı ve iltihap önleyici faydalarından yararlanabilirsiniz. Bağışıklığınızı doğal yollarla güçlendirmek mi istiyorsunuz? Öyleyse antioksidan ve flavonoid içeren besinler öğünlerinizde daha sık yer almalı.

Flavonoidler Nelerdir?

Flavonoidler, çoğu meyve ve sebzede bulunan bileşiklerdir. Flavonoidler, antioksidan aktiviteleriyle serbest radikal hasarını önler ve vücuttaki serbest radikalleri temizler. Ayrıca kansere neden olan kimyasalların oluşumunu da engeller. İltihap önleyici ve giderici bir role de sahiptirler.

Bazı türleri kolajen üretimine fayda sağlar. Bu da dokuları ve bağları bir arada tutar, tendonlar, bağlar ve kıkırdak bütünlüğünü korur. Flavonoidler alerjiye de iyi gelir.

Flavonoidlerin En İyi Kaynakları

Uzmanlar, her gün beş porsiyon sebze ve iki porsiyon meyve yemeyi ve özellikle renkli meyveleri yemenizi tavsiye ediyor: Her öğünün sebze içerdiğinden ve her atıştırmalığın meyve içerdiğinden emin olun. Mümkünse, aşağıdaki flavonoid bakımından zengin gıdalardan daha fazlasını diyetinize ekleyin. Farklı flavonoidler farklı faydalar sağladığından, bu çeşitlerin öğünlere eklenmesi önemlidir.

FLAVONOİD İÇEREN BESİNLER NELERDİR?

Soğan

Flavonoid içeren besinler arasında ilk sırada antibiyotik olarak da bilinen soğan geliyor. Soğan, iltihabı azaltmaya ve alerjileri tedavi etmeye ve ayrıca belirli hormon aktivitelerini (insülin gibi) teşvik etmeye yardımcı olan bir antioksidan içerir. Her yemekte soğan kullanabilir, ya da onu tek başına tüketebilirsiniz.

Üzüm

Hücrelerdeki C vitaminini artıran çözünür flavonoidler üzümde bulunur. Bu bileşikler, serbest radikal hasarına karşı koruma sağlar ve kolajenin yok edilmesini önlemeye yardımcı olur. Yaşlanmayı geciktiren özelliklere de sahiptir.

Çilek

Meyveler, sağlıklı ciltler için lif ve biyotin ile birlikte hem flavonoidler hem de C vitamini için iyi bir kaynaktır. Sağlıklı bir başlangıç ​​için böğürtlenleri (özellikle ahududu ve yaban mersini) sabah smoothie'nize karıştırın ve/veya öğünler arasında tok kalmak için gün boyunca tüketin. Çilek, ahududu, böğürtlen, karadut benzeri meyveleri daha sık tüketin.

Yeşil Sebzeler ve Bitkiler

Ispanak, lahana ve su teresi gibi yeşil yapraklı sebzelerin yanı sıra yeşil soğan, brokoli ve enginarları salatalara ve yemeklere dahil etmeniz önemlidir. Bu düşük kalorili ve sağlıklı sebzelerin kan basıncını düşürmeye ve kan şekerini düzenlemeye katkıda bulunduğuna dair kanıtlar vardır. Kereviz lif açısından yüksek ve su açısından yoğun olduğu için, toksinleri temizlerken hücreleri beslemeye yardımcı olur. Sabahları ilk iş olarak aç karnına kereviz suyu içebilirsiniz.

Kırmızı Sebzeler

Acı biber, kırmızı soğan ve kırmızı lahana gibi kırmızı sebzeler flavonoid içeren besinler arasında favoridir.

Otlar ve Baharatlar

Maydanoz, kekik, dereotu, yeşil yapraklı tüm bitkiler ve tatlılarda öne çıkan tarçın da flavonoid içeren besinler arasında harika seçeneklerdir.

Narenciye

Narenciye meyveleri, içecekleri, sosları da flavonoid bakımından zengin ve C vitamini ile zengin başka bir seçenektir. En iyi seçimlerimden bazıları portakal, greyfurt, mandalina, limon ve misket limonudur.

Baklagiller

Soya fasulyesi, siyah fasulye ve barbunya gibi flavonoid ve lif bakımından zengin baklagiller sadece besleyici değil aynı zamanda sağlık için önemli gıdalardır. Tadı güzel olan ve sizi tok hissettiren doyurucu bir yemek için bunları salatalara veya çorbalara ekleyebilirsiniz.

Çay ve Şarap

Uzmanlar, yüksek düzeyde flavonoid içermesine ek olarak, yatıştırıcı güçleri için papatya çayı önermektedir. Bitki çayları (özellikle papatya), uykuyu getirir ve kaygıyı (anksiyete) azaltır. Apigenin adlı antioksidanı içerir. Beyaz çay ve kırmızı şarap da flavonoid içeriği yüksek içeceklerdir.

Çikolata

Son olarak, bir parça çikolata veya bir tutam toz kakao ile sağlığınızı destekleyebilirsiniz. Minimum doğal tatlandırıcı ve şeker içeren çikolataları seçmeye çalışın. Flavonoid nedir, Flavonoid nelerde bulunur sorularını yanıtladık. Umarız bu önerilerle daha sağlıklı günler sizinle olur.