135 yıllık geçmişi olan Trabzon Fanilası coğrafi işaret alma yolunda. Kurtuluş Savaşı'nda Mehmetçik giymişti...
Trabzon, 1890'lı yıllarda sanayileşmeye başladı ve zengin dokuma kültürüne sahip oldu. 135 yıldır üretilen Trabzon Fanilası kışın sıcak, yazın serin tutma özelliğine sahip. Kurtuluş Savaşı'nda üretimi sıklaştırıldı ve kahraman askerlerimize gönderildi. Mehmetçik'in şanslı zaferlerde giydiği bu özel fanila, günümüze dek geldi. Trabzon ve ilçelerinde mahallelerde halen üretilmeye devam ediyor. Şimdi heyecan verici bir gelişme yaşanıyor. Trabzon Fanilası için coğrafi işaret alma hazırlıkları başladı.
Mumhane'de bir girişimcinin kurduğu fabrikada kadınlar tarafından tezgahlarda dokunmaya başlanan ve daha sonra Yenicuma, Faroz, Çarşıbaşı, Vakfıkebir ilçelerine taşan bu gelenek, kadınlara gelir sağlıyor. Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü de 20 yıldır bu geleneği sürdürüyor.
Trabzon Fanilası organik ipten yapılıyor. Enstitü hem bu özel ürün için coğrafi işaret alma hazırlıklarını yapıyor hem de Halk Eğitim Merkezlerinde kurslar açmaya çabalıyor. Boya ve katkı maddesi olmadan ham pamuktan elle, ilmik ilmik üretilen Trabzon Fanilası özellikler astım hastası çocuklar için tercih ediliyor. Bir kez alan tekrar almak ve sevdiklerine de hediye etmek istiyor.