Yüksek tansiyonu önlemeye çalışarak kalp krizi gibi durumlardan korunabilirsiniz. Peki, hipertansiyon nasıl önlenir? İşte, 7 etkili yöntem!

Yüksek tansiyonu önlemeye çalışın; kalp krizi, felç ve diğer ciddi hastalık riskinizi azaltacaksınız. Bu ipuçları sağlıklı kalmanıza yardımcı olabilir.

Hipertansiyon olarak da adlandırılan yüksek tansiyon, birçok ciddi sağlık sorununa yakalanma riskinizi artırır. Hipertansiyon; diğer sağlık risklerinin yanı sıra kalp hastalığı, felç ve böbrek hastalığına da yol açabilir. 130/80 milimetre cıva (mmHg) veya daha yüksek olarak kan basıncı hipertansiyon olarak tanımlanır.

Yüksek tansiyona yakalanıp yakalanmadığınızı her zaman kontrol edemeseniz de, hipertansiyonu önlemeye ve gelecekte yüksek tansiyona bağlı sağlık sorunları riskini azaltmaya yardımcı olmak için geliştirebileceğiniz sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları vardır.

Hipertansiyon Nasıl Önlenir?

Yaşınız, ailede hipertansiyon öyküsü ve etnik köken, kontrolünüz dışında olan hipertansiyon risk faktörleri arasındadır. Yüksek tansiyonun önlenmesi söz konusu olduğunda amaç, değiştirebileceğiniz risk faktörlerine odaklanmaktır. Hipertansiyon teşhisini önlemek için bu sağlıklı yaşam tarzı seçimlerini yapın.

İşte, yüksek tansiyonu önleyen 7 davranış!

Sağlıklı Kiloda Kalın

Hipertansiyonun önlenmesi söz konusu olduğunda kilonuzun çok önemli olduğunu bilmelisiniz. Aşırı kilolu kişiler kilo vermeye çalışmalı, normal kilolu kişiler ise fazla kilo almaktan kaçınmalıdır.

Dengeli Beslenin

Sağlıklı yiyecekler yemek kan basıncınızı kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir. Bol miktarda meyve ve sebze alın ve doymuş yağ, trans yağ ve şeker alımınızı sınırlayın. Kırmızı et, tuz ve tatlı tüketimini sınırlandırın.

Tuzu Azaltın

Birçok insan için düşük sodyumlu bir diyet kan basıncını normal tutmaya yardımcı olabilir. Sodyum alımı ne kadar yüksek olursa kan basıncı da o kadar yüksek olur.

Düzenli Egzersiz Yapın

Hipertansiyon nasıl önlenir diyorsanız fiziksel olarak aktif kalın. Haftada 150 dakika egzersiz ve spor yapmaya çalışın.

Alkolü Azaltın veya Bırakın

Çok fazla alkol içmek yüksek tansiyona yol açabilir.

Antalya Burun Dolgusu Antalya Burun Dolgusu

Stresi Azaltın

Stres ve kan basıncı arasındaki bağlantı hala araştırılıyor olsa da, stresin sağlıksız beslenme ve alkol alımı da dahil olmak üzere hipertansiyon için diğer önemli risk faktörlerine katkıda bulunduğu biliniyor.

Tansiyonunuzu Takip Edin

Tansiyonunuzu düzenli olarak ölçün ve durumu not edin. Kan basıncınız daha yüksekse daha sık kontrol ettirmeniz gerekebilir.

Editör: Didem Bektaş