Vegan beslenme düzeninde hayvansal gıdalara yer yoktur. Peki, vegan olmak sağlıklı mı? Vegan beslenmenin faydaları ve zararları neler?

Uzmanlar vegan beslenmeyle bağlantılı eksikliklerin beynimizi etkilediğini söylüyor. Peki kısıtlayıcı bir diyetin riskleri nelerdir?

Vegan Olmak Sağlıklı Mı?

Veganlık birkaç yıldır yükselişe geçti ve hayvansal ürünlerden kaçınanların sayısı beş yılda dört katına çıktı. Ancak vegan olmanın sağlıklı olup olmadığı hala tartışmaya açık. Uzmanlar 'Vegan olmak sağlıklı mı?' sorusuna şu ana dek net bir yanıt verilmediğini ve bu diyetin ciddi zararlarının olabileceğini ifade ediyor.

Vegan diyetinde; B12 vitamini, kolin ve omega-3 yağ asitlerinden mahrum kalınır. Bu da hamileler ve bebekler açısından risklidir. Bu diyetler istemeden de olsa gelecek neslin sağlığını etkiliyor olabilir.

Vegan Beslenmenin Riskleri

Risk: B12 vitamini

Vegan olmanın en çok tartışılan sağlık riski, B12 vitamini eksikliğidir; çünkü bu vitamin yalnızca et, balık, kümes hayvanları, yumurta ve süt ürünleri dahil hayvansal gıdalarda veya maya gibi mikroorganizmalar açısından zengin olanlarda bulunur.

İnsanlarda beyin bulanıklığı, anksiyete ve depresyonun yanı sıra bağırsak sorunları da ortaya çıkabilir, çünkü B12 sinir fonksiyonu için gereklidir ve bağırsaklarınızda çok sayıda sinir vardır.

Çocuklar ve bebekler için riskler daha da endişe vericidir; gelişimsel gecikmeye, nöbetlere, gelişememeye, IQ'da düşüşe, zihinsel engelliliğe ve hatta beyin atrofisine neden olabilir.

Risk: Amino asitler ve kolin

Kolin ağırlıklı olarak yumurta, süt, yağsız et ve balıkta bulunur. Brokoli, soya fasulyesi ve baklagillerde de mevcuttur.

Kolin beyin ve hafıza fonksiyonları için gereklidir ve vegan beslenen kişilerde bu sorunlar daha sık görülmektedir.

Risk: Esansiyel yağ asitleri

Vegan olmak sağlıklı mı sorusunun yanıtı belirsizliğini korumakla birlikte aslında sağlıksız denilebilecek kadar kanıt vardır. Omega 3 ve vücut için temel yağlardan mahrum bırakır. Bu yağlar beyin ve kalp sistemi için çok mühimdir.

Silikon Saç Tedavisi Ne İçin Yapılır? Silikon Saç Tedavisi Ne İçin Yapılır?

Risk: D vitamini, iyot ve demir

Vegan beslenen kişiler D vitamininden mahrum kalır. İyot, demir, kalsiyum ve D vitamini sağlık ve genel yaşam açısından hayati derecede mühimdir.

Editör: Didem Bektaş